Mainos
Mainos

Suomalaiset napostelevat tiuhaan välipaloja

Välipalakulttuuri on nykyajan hektisen elämäntyylin tuote. Ravitsemustutkijoita ruokakulttuurin muutos huolestuttaa.

Hampurilainen

Suomalaiset korvaavat pääateriansa yhä useammin noutoruualla tai makeilla välipaloilla. Välipalojen ongelmana on se, että ne sisältävät runsaasti ylimääräistä sokeria ja piilorasvaa.

Tutkija Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopiston Kansanterveystieteen laitokselta tekee kuitenkin eron terveellisten ja vähemmän suositeltavien välipalojen välille.

- Jos välipala on terveellinen niin tämä ei ole ollenkaan huono trendi, mutta jos se on amerikkalaistyylinen pikaruoka tai epäterveellinen välipala, niin vaikutus painoon on pitkällä tähtäimellä huono, koska välipaloja syödään päivittäin.

Tutkijan mukaan ruokakulttuurin muutos heijastaa elämisen rytmin muutosta, ja välipalojen suosiminen kuuluu erityisesti nuorten aikuisten kulttuuriin. Paitsi että välipaloja syödään päivittäin, niitä syödään monta.

Ravitsemustutkija Marja-Leena Ovaskaista huolestuttaa aterioiden tiheyden lisäksi se, että tarjolla on entistä isompia annoksia ja pakkauskokoja. Kun pakkaukset ovat isoja, vaaditaan itsekontrollia syödä vain murto-osa. Tämä ei aina onnistu.

Välipalojen syönnillä on selkeä yhteys lihavuuteen. Eniten välipaloja napostelevat nimittäin ne, jotka vähiten tarvitsevat ylimääräistä energiaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.07.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme