Mainos
Mainos

Suomalaiset öljyntorjunta-alukset palasivat

Tuuli hajotti Viron öljylautat.

Suomen ympäristökeskus on iltapäivällä päättänyt lopettaa öljyntorjunnan Viron pohjoisrannikolla. Sitä ennen vartioalus Merikarhu oli koko päivän kerännyt uponneesta Runner 4 -aluksesta mereen päässyttä öljyä. Öljyä torjumaan oli matkalla myös suomalainen öljyntorjunta-alus Hylje, mutta se kääntyi takaisin Suomeen puolimatkassa.

- Saimme iltapäivällä vähän ennen kello viittä Viron öljyntorjunnan vastuuviranomaisilta tiedon, että tilanne alueella oli parantunut oleellisesti ja tuuli yltynyt. He katsoivat valvontalentonsa perusteella, että suomalaisalukset voidaan irrottaa öljyntorjunnasta, joka jatkuu virolaisvoimin, kertoi öljyntorjunnan päivystäjä Heli Haapasaari Suomen ympäristökeskuksesta.

Viron pohjoisrannikon jäistä vapaalla alueella havaittiin virolaisten valvontalennolla öljylauttoja jo eilen. Suomalainen rajavartiolaitoksen helikopteri totesi tänäaamuna alueella noin neliökilometrin lautan ja muita pienempiä öljylauttoja. Vartioalus Merikarhu alkoi kerätä öljyä, ja paikalle lähetettiin myös toinen öljyntorjunta-alus. Tuuli puhalsi lauttoja kohti Suomen puolella olevan kiintojään reunaa. Matkaa jään reunalta Suomeen on noin 50 kilometriä.

Suomalaiset töihin oma-aloitteisesti

Suomalaiset lähtivät öljyntorjuntatöihin tälläkin kertaa oma-aloitteisesti ilman Viron viranomaisten virka-apupyyntöä. Viime kerralla Suomi lähetti torjuntavoimia paikalle maaliskuussa.

- Jos Viro olisi pyytänyt virallisesti torjunta-apua Suomelta, olisi Viron kulunut maksaa kustannukset suomalaisille, sanoi Haapasaari.

- Suomalaiset lähtivät torjuntaan heti sen vuoksi, että työt on helpompi tehdä ulkona merellä lähellä vuotolähdettä eikä silloin, kun öljy on jo ehtinyt levitä laajoille alueille, hän perusteli.

Uponneessa Dominican saarivaltion lipun alle rekisteröidystä Runner 4 -aluksessa oli alumiinilastin lisäksi yli sata tonnia raskasta polttoöljyä ja 35 tonnia kevyttä polttoöljyä. Laivahylky on noin 80 metrin syvyydessä, ja ainakin yksi sen polttoainetankeista on rikkoutunut. Uppoamispaikka on runsaan 80 kilometrin päässä Tallinnasta itään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme