Mainos
Mainos

Suomalaiset oppineet hyvin muovipullojen kierrätyksen

Pantilliset kierrätysmuovipullot ilmestyivät kauppojen hyllyille vuoden alusta. Suomen Palautuspakkauksen toimitusjohtaja Pasi Nurminen antaa tunnustusta suomalaisille, jotka ovat oppineet nopeasti palauttamaan uusia muovipulloja.

- Mittakaavan huomioon ottaen järjestelmä on lähtenyt hyvin käyntiin, Nurminen kertoo.

Pieniä alkuvaikeuksia on kuitenkin ollut.

- Ihan aluksi joissakin pakkauksissa oli viivakoodin lukuongelmia. Nyt puutteet ovat johtuneet lähinnä siitä, ettei jotakin tiettyä automaattia ole pystytty päivittämään. Päivitykset tehdään sähköisesti kahden viikon välein. Kevään kuluessa saadaan kaikki paikat kuntoon, Nurminen lupaa.

Nurmisen mukaan sekä kuluttajat että kaupat ovat olleet tyytyväisiä uuteen järjestelmään.

- Nyt voi palauttaa myös ne muovipullot, jotka ovat aikaisemmin päätyneet kaatopaikalle. Enää ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa niistä. Positiivisena on koettu myös se, että nyt kaikki pakkaukset voi nyt palauttaa samaan paikkaan.

- Kaupat alunperin toivoivat tällaista systeemiä. Tässä pystyy säästämään tilaa takahuoneista, huomauttaa Nurminen.

Etikettejä ei saa repiä

Palautukseen kelpaavat pullot tunnistetaan viivakoodien perusteella. Nurminen muistuttaa, että etikettejä ei saa repiä irti pulloista.

- Ilman etikettiä pakkausta ei pystytä tunnistamaan, ja silloin siitä ei makseta panttia. Tämä on uusi tilanne kuluttajalle.

- Uudelleen täytettävät pullot tunnistettiin muodon perusteella. Uudet pullot ovat keskenään aivan erilaisia, ja niissä voi olla erilaisia materiaaleja. Siksi ne hyväksytään aina ensin järjestelmään Palautuspakkauksen kautta. Näin pystymme varmistamaan, että pakkaus on kierrätyskelpoinen, sanoo Nurminen.

Nurminen arvelee, että palautettu pullo on uutena pullona käytössä noin kuukauden tai kahden kuluttua.

- Saattaa olla, että vuoden alussa palautettujen pullojen materiaalit ovat jo tulleet takaisin käyttöön.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme