Mainos

Suomalaiset ovat kosketuskammoista kansaa

Suomalaiset tarvitsevat ja kaipaavat enemmän kosketusta ja hellyyttä.

Toukokuussa julkaistava tietokirja paljastaa, että suomalaisten kosketuskulttuuri on köyhää ja syynä moniin vakaviin ongelmiin, kuten väkivaltaan, alkoholismiin ja lisääntyvään yksinäisyyteen. Kosketuskammoisuus on kiinni syvässä perinnössä ja lapsuudessa saatu niukka hoiva peilautuu niin parisuhteisiin kuin lapsenkasvatukseenkin.

Sananlasku ja toukokuussa julkaistavan tietokirjan nimi "Vahvat yksin, heikot sylityksin" kertoo paljon suomalaisesta kosketuskulttuurista.

– Meillä Suomessa on kunniallisempaa pärjätä, selvitä iloista ja suruista yksin, ilman kosketusta. Tutkija, yliopistonlehtori Taina Kinnusen mielestä voidaan puhua jopa kosketuskammoisesta kansasta.

– Emmehän me suomalaiset kauheasti kosketeta toisiamme. Meillä kosketus on jonkinlainen tabu ja se on yliseksualisoitu, kriminalisoitu, sille korkeintaan hihitetään humalassa. Ehkä hautajaisissa uskalletaan koskettaa toista.

– Kosketus on minun nähdäkseni ihmiselle kaikkein tärkein aisti, jos ajatellaan meidän kehittymistä lapsena ja tasapainoisena sekä terveenä yksilönä. Jo apinakokeet todistavat, että poikanen tarvitsee kosketusta ja hellyyttä sekä hoivaa enemmän kuin ravintoa, sanoo Kinnunen.

Ennen sotia syntyneillä ei juuri muistoja hellyydestä

Taina Kinnunen perehtyi toukokuussa julkaistavaan tietokirjaansa varten yli 50 kosketuselämäkertaan.

– Ne olivat järkyttävää luettavaa, itkin paljon niitä tutkiessani. On suorastaan järkyttävää, että ennen sotia syntyneillä ei ole minkäänlaista muistikuvaa vanhempien osoittamasta hellyydestä. Lisäksi tarinoissa oli paljon väkivaltaisia kokemuksia. Myös lapsuudessa saatu niukka hoiva periytyy parisuhteisiin ja omille lapsille toistetaan niitä niukkoja hellyyden malleja. Ihminen valitettavasti oppii välttelevän kiintymystyylin.

Tutkijan mielestä kosketus on tärkein aistimme ja jo eläinkokeet todistavat, että kosketus on tärkeämpi kuin ravinto. Pahimmillaan miesten kosketus kriminalisoidaan. Väärinkäsityksistä kertoo muun muassa parhaillaan pyörivä elokuva Jahti. Se kertoo päiväkodin opettajasta, jota syytetään pedofiliasta lapsen valheen vuoksi.

– Väärinkäsityksiä syntyy ja kun ne ovat kerran syntyneet, on niitä hyvin vaikea purkaa, kertoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä.

Äiti Ammanin suosio kertoo kaipuusta kosketukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevä Mäkelä on sitä mieltä, että liian monet suomalaiset ovat kosketuskammoisia. Asioita yritetään selvittää vain puheella.

– Lapsi tarvitsee sitä, että toistuvasti tullaan lähikosketukseen, autetaan eteenpäin, rauhoitetaan pienessäkin ylikiihtymyksessä ja sitten he taas pystyvät toimimaan.

Kaipuusta kosketukseen kertoo myös äiti Amman suosio, hieronta- ja hyvinvointipalvelujen jatkuva kysyntä sekä vanhuksille kehitetyt robottihylkeet.

– No nämä robottihylkeet kuvaavat juuri sitä läheisyyden kaipuuta ja epätoivoa, joka esimerkiksi vanhuksilla on meidän kulttuurissa, sanoo Kinnunen.

"Koululaisten pahoinvoinnin taustalla kosketuskammoa"

Viime aikojen keskustelu koululaisten pahoinvoinnista liittyy tutkijan mukaan myös kosketuskammoisuuteemme. Lastenpsykiatri Jukka Mäkelän mielestä ikävästä tilanteesta poistyöntäminen tai koulusta erottaminen vain lisää aggressiivisuutta.

– Tosiasiassa nämä lapset ja perheet tarvitsisivat lisää hyvää vuorovaikutteista läheisyyttä, kosketusta, ymmärrystä, kuulemista, hellyyttä. Erottaminen ja poistyöntäminen aina lisää vihamielisyyttä ja aggressiivisuutta, koska ihminen on niin sosiaalinen olento.

– Meidän sisään on viritetty järjestelmä, joka huomaa että nyt ollaan työntämässä pois ja se herättää vihamielisyyttä ja tarvetta satuttaa toista, meidän pitää keksiä ihan toisenlaiset keinot.

Taina Kinnusen teos "Vahvat yksin, heikot sylityksin" julkistamistilaisuus pidetään 13.5.2013 Helsingissä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot