Mainos
Mainos

Suomalaiset pakkautuvat kaupunkeihin – työpaikkojen lisäksi syynä helppous

Suomalaisten asumisen trendit ovat nopeassa muutoksessa. Suurin neljässä vuodessa tapahtunut muutos on ihmisten lisääntynyt halu asua kaupungeissa.

– Vanha ihanne punaisesta tuvasta ja perunamaasta alkaa pikkuhiljaa häipyä, sanoo johtaja Pekka Helin YIT:n asumisen palveluista.

Kaupunkiasumisen suosimisen taustalla on Helinin mukaan arjen helppous, ei ainoastaan työpaikkojen pakkautuminen kaupunkeihin.

– Jotkut ihmiset kokevat, että keskustassa asuminen tekee elämästä vaivattovampaa. On käytössä joukkoliikenne ja työpaikkakin ehkä ihan lähellä.

Helinin mukaan neljän vuoden aikana on muuttunut myös se, mihin ihmiset kiinnittävät huomiota asunnossaan. Pelkkien sisätilojen sijaan nykään ratkaisee kokonaisuus.

– Jos neljä vuotta sitten fokus oli täysin asunnon sisällä, niin nyt koti, liikkuminen ja ympärillä olevat palvelut muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Ihmiset haluavat, että arki toimii.

Tavarapaljous ja eroon tavarasta -trendi ohjaa jonkin verran myös asuntosuunnittelua. Kompakti ajattelu on nostamassa päätään. Helinin mukaan enää ei haluta turhia neliöitä.

– Tavaroiden määrä ohjaa myös asuntosuunnittelua. Nykyään pyritään löytämään mahdollisiman hyviä ratkaisuja tavaran säilyttämiseen. Säilytystilaa ei voi määrättömästi rakentaa. Kukaan ei halua maksaa säilytystilasta sitä, minkä asuminen maksaa, Helin sanoo.

Helinin mukaan ihmiset haluavat nykyään yhä enemmän myös kompakteja koteja. Asunnon suuri neliömäärä ei ole enää samanlainen ylpeydenaihe kuin ennen.

Jos ennen haluttiin mahdollsimman suuri määrä neliöitä, niin nykyään neliöt halutaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön.

– Tilan suhteen kompakti ajattelu on selvästi nostamassa päätään. Monet ajattelevat, että en halua turhia neliöitä. Kohta arvoa on sillä, miten helppoa arki on.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme