Mainos
Mainos

Suomalaiset pitävät köyhyyden syinä työttömyyttä ja huonoa onnea

Vain vajaa kolmannes suomalaisvastaajista pitää köyhyyttä ihmisen omana syynä.

Suomalaiset listaavat köyhyyden syiksi työttömyyden, liian matalat palkat, sairastumisen ja huonon onnen. Tiedot ovat peräisin Turun yliopiston sosiaalipolitiikanlaitoksen tekemästä kyselytutkimuksesta.

Valtaosa vastaajista vastustaa näkemystä, että köyhyyden syynä ovat toisten ihmisten rikkaudet.

Kelan erikoistutkijan Mikko Niemelän mukaan asenteissa vaikuttavat muun muassa 1990-luvun laman kokemukset. Tuolloin työttömyys kosketti suurta joukkoa suomalaisia.

Niemelä ei pidä muutenkaan asenteita yllättävinä. Ne eivät juurikaan poikenneet esimerkiksi sukupuolen, koulutustaustan tai iän suhteen.

Suomalaisten asenteissa on sekä pohjoismaisia että keskieurooppalaisia piirteitä. Muissakaan Pohjoismaissa köyhyyttä ei pidetä ihmisen omana vikana, vaan sen koetaan johtuvan ulkopuolisista syistä kuten työttömyydestä.

Toisaalta vajaa kolmannes suomalaisvastaajista pitää köyhyyttä ihmisen omana syynä. Tämä on Niemelän mukaan selvästi suurempi joukko kuin muissa Pohjoismaissa ja lähentelee näin keskieurooppalaisten asenteita.

Niemelän mukaan aiemmissa tutkimuksissa on todettu arvojen kovenevan talouskasvun mukana. Kun työttömyys on alentunut, on sitä alettu pitää ihmisen omana syynä. Arvoja on koventanut aiemmin myös ihmisten oman varallisuuden lisääntyminen. Niemelän mukaan ei ole kuitenkaan riittävästi tutkittua tietoa siitä, ovatko suomalaisten arvot koventuneet lamavuosista.

Tutkimus on julkaistu Stakesin Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä. Kyselyyn vastasi noin 2400 suomalaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme