Mainos
Mainos

Suomalaiset pulassa matkoilla – valtio ei auta ilmaiseksi

Suomen edustustot ulkomailla joutuvat avustamaan kymmeniätuhansia suomalaisia vuodessa, mutta ilmaista apu ei ole.

Tyypillisin tilanne on sellainen, jossa Suomen kansalainen on joutunut varkauden tai ryöstön uhriksi. Ulkoministeriön mukaan eniten avustustehtäviä on suomalaisten suosimissa matkakohteissa, kuten Espanjassa ja Thaimaassa.

Rahaton matkailija voi kääntyä verissä päinkin Suomen edustuston puoleen, mutta täyden palvelun virastoja ne eivät ole edes kriisitilanteessa.

– Edustustot neuvovat suomalaisia, miten he voivat itse auttaa itseään. Se on se ensimmäinen lähtökohta, ulkoministeriön konsuliasioiden yksikönpäällikkö Pasi Tuominen sanoo.

Suurlähetystö ei anna rahaa, ei maksa sairaalalaskua tai järjestä ilmaista kuljetusta Suomeen. Ei, vaikka matkustaja tarvitsisi tehohoitoa. Tuominen muistuttaa, että sitä varten on oltava matkavakuutus. Hänen mukaansa suomalaiset huolehtivat vain välttävästi matkavakuutuksistaan.

– Säännöllisesti tulee eteen tilanteita, jolloin matkustajalla ei ole vakuutusta ollut. Valtio ei voi maksaa sairaalakuluja tai kuljetusta Suomeen, Tuominen sanoo.

Edes evakuointilento Kairon vallankumouksen jaloista ei ollut ilmainen. Tokiostakin oli lennettävä Suomeen omalla kustannuksella Fukushiman turman jälkeen.

– Ihmisille on voinut tulla odotuksia, että edustustot tarjoavat matkatoimistopalveluita, mutta sitähän me emme tee, Tokion suurlähettiläs Jari Gustafsson toteaa.

Kriisitilanteissa sosiaalinen media on helpottanut ja nopeuttanut lähetystöjen toimintaa.

– Facebook oli kaikkein tärkein väline Fukushiman kriisissä, suurlähettiläs Gustafsson sanoo.

Kairossa internet ja kännykkäyhteydet eivät puolestaan toimineet. Siksi matkustusilmoituksen tekeminen ulkoministeriöön on edelleen tärkeää, jotta kaikki suomalaiset voitaisiin kriisitilanteessa tavoittaa.

Hätätilanteessa lähetystö neuvoo ja auttaa tarvittaessa kotiuttamisessa.

– Edustusto ei kuitenkaan voi antaa rahaa. Taloudellinen avustus on tietyin edellytyksin mahdollista, mutta edustusto ei ole vippikonttori, Tuominen painottaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme