Mainos
Mainos

Suomalaiset sallivat puolisonsa kittaamista

Kynnys puuttua puolison juomiseen on Suomessa selvästi korkeampi kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Stakesin tutkijan Kirsimarja Raitasalon tutkimuksen mukaan joka kymmenes nainen ja joka neljäs mies on kokenut, että joku on yrittänyt jarruttaa heidän juomistaan. Tavallisesti puuttuja on ollut puoliso.

- Suomessa on kulttuuri, ettei puututa toisten tekemiseen ja suhtaudutaan juomiseen sallivammin. On jollakin tavalla hyväksyttävämpää olla humalassa, vaikka joka viikonloppu. Muualla siihen herkemmin puututaan, kertoo Raitasalo.

Raitasalo tutki, puututaanko suomalaisessa parisuhteessa puolison juomiseen. Samalla hän vertasi tuloksia muiden maiden asenteisiin. Suomen osalta vastaajia oli noin 2000.

Eurooppalaisittain verrattuna Suomi on keskitasolla. Jos taas katsotaan vielä laajemmin maailman maita, Suomessa puututaan puolison juomiseen hyvin harvoin. Alhaista tasoa alleviivaa vielä se, että Suomessa juodaan runsaasti.

- Jos suhtauduttaisiin kielteisemmin juomiseen parisuhteessa ja muutenkin se saattaisi auttaa. Asenteet ainakin ovat muuttumassa juomisen suhteen kielteisemmiksi, arvioi Raitasalo.

Raitasalo toivoisi suomalaisten puuttuvan hanakammin puolison juomisen ohella myös muun lähipiirin alkoholin liikakäyttöön.

Raitasalon mielestä ystävien, puolison ja työkavereiden rooli on entistä tärkeämpi. Roolia ovat korostaneet kolmen vuoden takainen alkoholiveron lasku ja alkoholin tuontirajoitusten poisto. Ne ovat halventaneet ja helpottaneet viinaksien saamista, mikä on nostanut kulutusta.

Juominen tarttuu parisuhteessa

Sukupuoliroolit näyttelevät omaa osaansa myös juomisessa. Miesten ryyppääminen hyväksytään helpommin kuin naisten. Miesten juomista myös rajoitetaan enemmän ja rajoittajana on usein oma puoliso.

- Miehet ovat kokeneet enemmän kontrollia, koska he juovat enemmän. Nainen juomisen kontrolloijana liittyy naisen rooliin olla hoivaajana, luonnehtii Raitasalo.

Vaikka naisen juomiseen suhtaudutaan miehiä nihkeämmin, heidän ongelmaansa ei puututa yhtä herkästi.

- Naiset jäävät enemmän yksin. Jos mies juo, niin nainen sitä ainakin jonkun aikaa katsoo, jos lähtee ollenkaan.

Mies puolestaan lähtee lätkimään nopeammin, jos nainen alkaa juopotella. Tosin on melko harvinaista, että perheessä vain nainen juo.

- Jos mies juo, niin silloin juo nainenkin, ja siksi mies ei puutu naisen juomiseen. Juominen tarttuu parisuhteessa ja varsinkin miehestä naiseen.

Toisaalta parisuhde voi myös suojata juomiselta, sillä yksinäisen ihmisen alkoholinkäyttöä ei vahdi edes puoliso.

Väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa lauantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme