Mainos
Mainos

Suomalaiset tulisivat säällisesti toimeen 1 500 eurolla

Pienin rahasumma, jolla keskivertosuomalainen katsoo juuri ja juuri tulevansa toimeen on 1500 euroa.

Totuttu tulotaso vaikuttaa kuitenkin paljon siihen, millä rahalla säällisen toimeentulon uskoo turvaavansa. Hyvätuloisimmille riittäisi nippa nappa 1700 euroa, kun taas pienimpiin tuloihin tottuneet uskovat selviävänsä juuri ja juuri 800 eurolla.

Tällaisen kuvan saivat professori Veli-Matti Ritakallio Turun yliopistosta ja tutkimusprofessori Olli Kangas Kelasta selvittäessään sosiaaliturvan riittävyyttä ja suomalaisten elinoloja.

Kysely kertoi myös, että enemmistö, yli 70 prosenttia suomalaisista pitää toimeentulotuen nykytasoa liian alhaisena ja vain 28 prosenttia sopivana. Liian suurena sitä piti vain pari prosenttia. Sopivaksi toimeentulotueksi yksinäiselle arvioitiin 500 euroa.

Kelassa ja muuallakin laskeskellaan parhaillaan, millainen perusturvan taso turvaisi säällisen elämän kaikille. Yhdessä Kuluttajatutkimuskeskuksen kanssa on tarkoitus laskea myös, mitä välttämättömien menojen turvaaminen maksaa euroissa. Osa selvityksistä tehdään sosiaaliturvaa uudistavan Sata-komitean toimeksiannosta.

Käteen jäätävä kaksi kertaa nykyistä enemmän

Perusturvan uudistamisesta on puhuttu paljon, mutta rahasummista on keskusteltu vähemmän. Keskustan esittämä takuueläke nousisi asteittain 650 euroon vuoteen 2013 mennessä.

Kangas kuitenkin epäilee, että näin pitkällä aikavälillä hintojen nousu on jo syönyt korotusten reaaliarvon, kun tavoitetaso saavutetaan.

Sosiaaliturvan Keskusliiton puheenjohtaja Elli Aaltonen katsoo, että vähimmäisturvakeskustelua ei voi käydä, ellei puhuta myös euroista.

Järjestöjen mielestä säällisen toimeentulon turvaamiseksi käteen pitäisi jäädä asumismenojen jälkeen 20 euroa päivässä eli kaksi kertaa enemmän kuin nykyään. Nythän perusturvan varassa elävälle jää noin 10 euroa päivässä puhtauteen, ravintoon, matkoihin, harrastuksiin ja vaatteisiin.

-Kuukaudessa perusturvalla elävän pitäisi saada 600 euroa plus asumiskustannukset. Samalla on taattava myös se, ettei perusturvan taso jää taas heti jälkeen kustannusten noususta, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan sosiaaliturvakomiteassa monimutkainen asumistukijärjestelmä on nyt suurennuslasin alla. Aika suuri yksimielisyys on jo siitä, että koko järjestelmä on yksinkertaistettava ja kohtuullistettava.

Myös perusturvan varassa eläviä on kuultava

Kankaan mielestä perusongelma koko perusturvan uudistamisessa on se, että uudistukset eivät saisi maksaa mitään, vaan tuloksiin pyritään palasia liikuttamalla. Silloin tulee äkkiä katto vastaan.

-Sehän on poliittinen valinta, tehdäänkö mittavia verouudistuksia vai perusturvauudistuksia. Jos verotusta kevennetään, pelivara on äkkiä syöty perusturvan puolelta, Kangas toteaa.

Köyhyyspolitiikasta päätettäessä Kangas ja Ritavuori pitävät kohtuullisena, että myös perusturvan varassa elävillä olisi mahdollisuus osallistua heitä itseään koskevaan päätöksentekoon. Kyselyt ovat demokraattinen tapa selvittää ihmisten todellisuutta, mutta kaikkein huono-osaisimpien äänen kuulemiseen tarvitaan poliitikoilta herkkää korvaa, koska nämä eivät yleensä kyselyihin vastaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme