Mainos

Suomalaiset tyytymättömiä yksityisten Kela-korvauksiin

Valtaosa suomalaisista haluaa korottaa yksityislääkäreiden Kela-korvauksia, kertoo tuore Terveyspalvelualan Liiton kysely. Tällä hetkellä Kela korvaa yksityislääkärien palkkiosta vain noin 30 prosenttia.

Peräti 77 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että yksityislääkärikäyntien kela-korvauksia pitäisi korottaa vastaamaan paremmin todellisia lääkärikuluja. Tällä hetkellä lakisääteisen sairausvakuutuksen korvaustaso on enää 30 prosenttia alun perin tavoitellun 60 prosentin sijaan.

Lähes neljä viidesosaa hyväksyisi ansiotuloverotuksen yhteydessä perittävän sairaanhoitomaksun nousun, jos Kela-korvauksia korotettaisiin esimerkiksi 50 prosenttiin. Tulokset käyvät ilmi Terveyspalvelualan Liiton Taloustutkimuksella teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Yksityislääkärikäyntien Kela-korvauksilla näyttäisi olevan myös merkittävää ohjaavaa vaikutusta terveydenhuoltopalvelujen käyttöön. Vastaajista kaksi kolmasosaa uskoo lisäävänsä yksityisten terveyspalvelujen käyttöä, jos korvaustaso nousee. Keskimääräistä pienempiin tuloluokkiin kuuluvista lähes kolme neljäsosaa lisäisi yksityisten palvelujen käyttöä.

- Korvausten korottaminen antaisi entistä laajemmalle joukolle mahdollisuuden yksityislääkäripalvelujen käyttöön ja lisäisi näin terveyspalvelujärjestelmän tasa-arvoisuutta, toteaa Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Antti Mähönen.

Jos julkisen sairausvakuutuksen korvaustaso edelleen laskisi, noin kolmannes vastaajista harkitsisi yksityisen vakuutusturvansa vahvistamista. Tämä merkitsisi terveyspalvelujen käytön epätasa-arvoistumista. Vakuutusturvaansa vahvistaisivat todennäköisimmin suurituloiset sekä ne, joiden perheessä on jo nyt yksityisiä sairauskuluvakuutuksia.

Yli 80 prosenttia suomalaisista pitää joka tapauksessa tärkeänä sitä, että mahdollisuus yksityisten terveyspalvelujen käyttöön turvataan vakuutuksilla. Yli puolet katsoo, että lakisääteinen sairausvakuutus on yksityistä vakuutusta parempi tapa varautua sairastumisiin. Alle puolet suomalaisista uskoo saavansa julkisesta terveydenhuollosta aina kaiken tarvitsemansa hoidon.

Sosiaali- ja terveysministeriön sairaanhoitovakuutuksen kehittämistä selvittäneen työryhmän enemmistö ehdotti kesäkuussa, että kaikkien yksityislääkärikäyntien korvauksia kohotettaisiin vähintään 40 prosenttiin, mutta toistaiseksi suunnitteilla on vain hammaslääkärikäyntien korvausten korottaminen.

- Kaikkia yksityislääkärikäyntien korvauksia tulee korottaa mahdollisimman pian. Yksityinen terveydenhuolto on olennainen osa suomalaista terveyspalvelujärjestelmää, ja kysely osoittaa, että julkisen sairausvakuutuksen halutaan turvaavan sen käyttö. Yksityisvakuutusjärjestelmään luisuminen olisi tasa-arvon kannalta selvästi huonompi vaihtoehto, Mähönen arvioi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot