Mainos

Suomalaiset tyytyväisiä tupakkalakiin

Suomalaiset ovat tyytyväisiä ravintoloiden savuttomuuteen, kertoo tutkimus.

TNS Gallupin Suomen ASH:lle huhtikuussa tekemän tutkimuksen mukaan jopa säännöllisesti ja satunnaisesti tupakoivien mielipiteet ovat muuttuneet entistä myönteisimmiksi.

Ennen ravintolatupakointikiellon voimaantuloa noin 75 prosenttia suomalaisista kertoi suhtautuvansa myönteisesti uudistukseen. Nyt 87 prosenttia pitää savuttomuutta hyvänä uudistuksena.

Tupakoimattomat tyytyväisimpiä

Mitä vähemmän henkilö itse tupakoi, sitä varmemmin savuttomuus saa tukea. Ei-koskaan tupakoineista 94 prosenttia ja 93 tupakoinnin lopettaneista prosenttia suhtautuu myönteisesti ravintoloiden ja baarien muuttumiseen savuttomiksi.

Tutkimuksessa vain vajaa kymmenesosa ilmaisi ajattelevansa savuttomuudesta kielteisesti. Viisi prosenttia ei pidä ravintoloiden savuttomuutta sen enempää myönteisenä kuin kielteisenäkään asiana.

Ravintolassa käydään yhtä usein kuin ennenkin

Valtaosa, 81 prosenttia vastaajista ei ollut muuttanut ravintolassa käyntiään lainmuutoksen jälkeen. Lainmuutoksen vaikutus on vähäinen kaikkien tutkittujen väestöryhmien ravintolavierailuissa. Merkillepantavaa kuitenkin on, että naisista lähes kaksinkertainen määrä (11 %) verrattuna miehiin kertoi lisänneensä ravintolassa käyntejä siksi, ettei siellä saa tupakoida.

Tutkimusta varten haastateltiin 1001 henkilöä 13.– 23.4.2009. Tilastollinen virhemarginaali on noin 3,5 prosenttia suuntaansa.

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 perustettu kansanterveysjärjestö, jonka tarkoituksena on ehkäistä kansansairauksia ja niitä aiheuttavia keskeisiä riskejä, pääpaino on tupakoinnin ehkäisyssä ja vähentämisessä.

Tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia muissakin vastaavan lainsäädännön toteuttaneissa maissa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot