Mainos
Mainos

Suomalaiset valistavat EU:n energiakomissaaria turpeesta

EU:n energia-asioista vastaava komissaari Andris Piebalgs perehtyi tänään Jyväskylässä uusiutuvan energian tuotantoon ja alan uuteen tekniikkaan.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) isännöimällä vierailulla Piebalgs tutustui Vapon toimintaan ja turvetuotantoa käsitteleviin uusiin tutkimuksiin. Komissaari vieraili myös Moventasin tehtaalla, jossa valmistetaan tuulivoimaloiden vaihteistoja.

Piebalgsin vierailu on osa kampanjaa, jolla Suomi pyrkii osoittamaan, että turve soveltuu nestemäisen biopolttoaineen raaka-aineeksi. Kampanjalla yritetään saada EU vakuuttuneeksi siitä, että sertifioidusta turpeesta valmistettu biodiesel vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Tiistaina komissaari Piebalgs käy M-realin Simpeleen tuotantolaitoksilla ja Vapon turvetuotantoalueella Joutsenossa. Komissaari saa nähdä myös turvesuon, jolla turpeen tuotanto on jo lopetettu ja jolle on istutettu metsää.

Lähiviikkoina EU:n vaikuttajille avautuu uusi tilaisuus syventää turvetietämystään, kun Brysselissä järjestetään tutkijaseminaari turpeen käytöstä ja turvetuotannon ilmastovaikutuksista.

Pekkarisen mukaan mikä tahansa turve ei ole ole EU-kriteerit täyttävää biopolttoaineen raaka-ainetta. Mitat täyttävää turvetta on mahdollista saada kuivatuilta turvesoilta, joilta nyt vapautuu ilmaan hiilidioksidia. Kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät, jos turve korjataan soilta ja tilalle istutetaan metsää, joka sitoo hiilidioksidia.

Suomen pitäisi saada turvekantansa läpi EU:ssa jo syksyn aikana, koska EU hyväksyy lähiaikoina uudet energialinjauksensa.

- Kyllä meillä kova työ on, jos aiomme saada tämän läpi, Pekkarinen myöntää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme