Mainos
Mainos

Suomalaiset valloittavat Venäjän apteekkimarkkinoita

Suomalaisapteekki lähti Venäjän väärennöksiä viliseville läämarkkinoille myyntivalttinaan rehellisyys.

Venäjällä rehottaa edelleen laittomien lääkkeiden kauppa. Ongelman tarkkaa laajuutta ei tiedetä, mutta arviot väärennysten osuudesta vaihtelevat 30 prosentista jopa 80 prosenttiin. Venäjän lainsäädännön jälkeenjääneisyyden vuoksi väärentäjiä ei edes yritetä saada kiinni, saati rangaista.

Suomalainen Yliopiston apteekki on lähtenyt ensimmäisenä ulkomaalaisena yrittäjänä Pietarin lääkemarkkinoille. Sen pyrkimyksenä on välttää lääkeväärennykset ja saada rehellisyydestä myyntivaltti.

Valvontaviranomaisen mukaan väärennysten määrä on hieman laskussa, mutta taistelua ei ole vielä läheskään voitettu. Väärennykset ovat niin taitavasti tehtyjä, että asiantuntijoillakin on vaikeuksia tunnistaa ne.

- Niin sanottuja korkealaatuisia väärennyksiä on hyvin paljon, lääkkeiden tarkastuskeskuksen johtaja Sergei Nekrasov myöntää.

Vaikka väärentäjät ovat taitavia, ovat väärennykset silti vaaraksi terveydelle, koska aineosat eroavat alkuperäisestä niin paljon, että vaikutuksia ei voi tietää. Myös säilyvyys on epävarmaa.

- Väärennetyt lääkkeet ovat täysin kelvottomia. Ne ovat ehdottomasti vaarallisia käyttäjälle, Nekrasov painottaa.

Suomalaisketju, Yliopiston Apteekki, avasi viime joulukuussa apteekin Pietariin tietäen hyvin väärennysongelman laajuuden.

- Minä olen kuullut erilaisia lukuja 30 prosentista jopa 80 prosenttiin, mikä on varmasti yläkanttiin. Ehkä puolet voi olla. En tiedä, toimitusjohtaja Jari Kokkonen Yliopiston Apteekista kertoo.

Apteekin tuotevalikoimasta valtaosa on venäläistä alkuperää.

- Me ostamme luotettavista tukkuliikkeistä ja normaalilla hinnalla. Se on täällä ainoa tapa varmistaa, että lääke on oikea. Toki meillä voisi löytyä omaa analystiikkaa, mutta siihen ei ole vielä menty, Kokkonen kertoo.

Valvontaviranomainen myöntää, että rikollisia ei saada vastuuseen, koska oikeuslaitos ei tee mitään asian eteen. Oikeusjuttuja on vaikea nostaa, kun lainsäädännöstä puuttuu käsite, lääkeväärennys.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme