Mainos
Mainos

Suomalaiset vastustavat EU:n vaikutuksen kasvua

Suomalaisten enemmistö toivoo, että Euroopan unionin vaikutus päivittäiseen elämään pysyy lähitulevaisuudessa ennallaan tai vähenee. Kansalaisista 46 prosenttia haluaisi EU:n roolin säilyvän nykyisellään. Joka neljäs suomalainen on sitä mieltä, että roolin pitäisi pienentyä seuraavan viiden vuoden aikana. EU:n merkityksen kasvulla on aiempaa vähemmän kannatusta.

Vain 23 prosenttia suomalaisista katsoo, että unionin roolin pitäisi olla tärkeämpi lähimpien viiden vuoden aikana. Luku on pienin koko EU:ssa ja kolme prosenttiyksikköä edellistä kyselyä alhaisempi. Tiedot ilmenevät EU:n komission kokoamasta tuoreesta Eurobarometristä, joka julkaistiin maanantaina Brysselissä.

Yleistä mielipidettä mittaava kyselytutkimus tehdään säännöllisesti kaikissa EU:n jäsenmaissa. Unionin merkittävämpää roolia kannatetaan eniten Etelä-Euroopassa. Italiassa ja Portugalissa noin 70 prosenttia vastaajista haluaa unionin vaikutuksen olevan suurempi päivittäisessä elämässä. Kreikassa näin toivoo kuusi ihmistä kymmenestä. Myös Espanjassa ja Ranskassa enemmistö haluaisi, että unionin merkitys lisääntyisi. Kyselyssä ei arvioida syytä kannatukseen.

Todennäköisesti ihmiset haluavat EU:lta enemmän rahaa. Suomen lisäksi erityisesti Hollannissa, Irlannissa ja Itävallassa EU:n roolin toivotaan pysyvän ennallaan. Kannat ovat eniten hajallaan Ruotsissa, jossa EU:n vaikutuksen vähenemistä toivoo 33 prosenttia, vahvistumista 31 prosenttia ja pysymistä ennallaan 30 prosenttia vastanneista.

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin "Haluaisitko Euroopan unionin roolin olevat tärkeämpi, vähemmän tärkeä tai nykyisen kaltainen päivittäisessä elämässäsi seuraavan viiden vuoden aikana".
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme