Mainos
Mainos

Suomalaisia sotilastarkkailijoita valmistellaan Georgiaan

Puolustuministeriö valmistelee ensimmäisten suomalaisten sotilastarkkailijoiden lähettämistä Georgiaan.

Valmistelu on käynnistetty "etunojaisesti", kertoo kansainvälisen puolustuspolitiikan yksikön päällikkö Helena Partanen puolustusministeriöstä.

Muodolliset päätökset puuttuvat vielä, mutta puolustuministeriö on jo etsinyt halukkaita ja kokeneita rauhanturvaajia. Tarkoitus on saada pieni joukko, ainakin yksi tai kaksi tarkkaijaa, matkaan hyvin nopeasti.

Palvelussuhteen ehdoista ei ole vielä päätetty. Myös valtioneuvoston päätös ja esittely tasavallan presidentille puuttuvat, mutta korkeintaan 10 hengen ryhmä voidaan lähettää valmistelemaan operaatiota nykyisten poliittisten päätösten nojalla heti kun mandattipäätös on saapunut ETYJ:ltä.

Iltapäivään mennessä ETYJ:n päätös ei ole vielä tullut puolustusministeriöön.

Suuremmista operaatioista päätettäessä valtioneuvoston on kuultava eduskunnan ulkoasianvaliokuntaa ja erityisen vaativiin olosuhteisiin lähetettäessä koko eduskuntaa. Näin meneteltiin Afganistanin rauhanturvaoperaatiota aloitettaessa.

ETYJ:n puheenjohtajana Suomen ulkoministeri Alexander Stubb matkustaa ylihuomenna Georgiaan jouduttaakseen tarkkailuoperaation aloittamista.

Vielä ei ole varmuutta ehtivätkö suomalaiset sotilastarkkailijat perille siihen mennessä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot