Mainos
Mainos

Suomalaisia tuotteita ja muotoilua väärennetään ahkerasti

Suomalaistuotteiden kopiointi on yleistä maailmalla. Tuotteita väärennetään ja kopiot myydään aitoina eteenpäin.

Suomalaisyrityksistä Marimekko joutui viimeisimpänä keskelle kopiointiriitaa, kun italialainen Dolce & Gabbana jäljitteli Unikko-kuosia omissa tuotteissaan. Marimekko ei kuitenkaan ole ainoa kopioinnin uhri. Muun muassa Nokian tuotteita on väärennetty runsaasti.

Suomalaistuotteita ja muotoilua jäljitellään jopa kotimaassa. Useimmiten väärennökset tehdään kuitenkin ulkomailla, erityisesti EU-rajojen ulkopuolella.

Marimekon tapauksessa kyse oli tavaramerkin loukkauksesta, eikä suoranaista rikosta tapahtunut.

Varsinaisissa tuoteväärennöksissä kyse on vakavammasta, kun tuotteita myydään aitoina.

Tekijät jäävät vain harvoin kiinni eivätkä tapaukset yleensä etene oikeuteen asti.

- Kopioinnin estäminen on hyvin hankalaa. Tuoteväärennösten taustalla on yleensä rikollisjärjestöjä, jotka haluavat aivan tietoisesti hyödyntää toisten mainetta ja tavaramerkkejä, kertoo asianajaja Kukka Tommila Asianajotoimisto Juridiasta.

Useat suomalaiset yritykset ovat kärsineet tuotteidensa kopioinnista. Esimerkiksi Nokian lisälaitteita, kuten akkuja ja latureita, löytyy markkinoilta paljon piraattituotteina. Joissain tapauksissa myös puhelinten muotoilua on kopioitu ja käytetty lähes identtistä tuotemerkkiä.

Nokian ohella myös Fiskarsin, Iittalan ja Rapalan tuotteet ovat olleet väärentäjien suosiossa.

Suomalaismuotoilija Eero Aarnio on kärsinyt luomustensa kopioinnista jo vuosia. Suunnittelijaa kopiointi suututtaa.

- Se on varastamista. Se on varastamista siltä, joka on sen tuotteen aikanaan tehnyt ja suunnitellut, se on varastamista materiaalintoimittajilta, valmistajilta, kuljetusliikkeiltä, vakuutusliikkeiltä ja vielä viime kädessä verottajalta, Aarnio sanoo

- Tehdään näitä Suomessakin. Just viime viikolla löytyi huuto.netistä mun ruuvi- ja pallotuoli oikein huonoina kopioina.

Vaikka väärentäminen turhauttaa, ei Aarniolla riitä aikaa tai halua valvoa tuotteidensa kopiointia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme