Mainos
Mainos

Suomalaisia tutkimuslaitteita Marsiin

Myös suomalaisia tutkimuslaitteita lähtee tänään laukaistavan venäläisen Mars 96 -avaruusaluksen mukana kohti naapuriplaneettaa.

Miehittämättömän avaruusaluksen matkaan kuluu 300 päivää. Mars-96 on tähän asti suurin ja kunnianhimoisin Marsin tutkimusohjelma.

Ilmatieteen laitos on yhdessä suomalaisen teollisuuden kanssa vastannut Marsin pinnalle laskeutuvien pinta-asemien keskuselektroniikkayksiköistä ja säähavaintolaitteista.

Mars 96 -avaruusaluksen liikkeelle laukaisemisessa käytettävä venäläinen Proton-kantoraketti on 57 metriä korkea jättiläinen. Raketti oli määrä ampua myöhään tänä iltana Baikonurista Kazakstanista.

Protonin matkassa lähtevän massan suuruus on noin 700 tonnia. Itse Marsiin menevä avaruusalus on hyvin pieni: se on massaltaan vain sadasosa tästä eli noin kuusi tonnia. Avaruusaluksen 6 tonnin massasta on puolet ajoainetta, joka tuhotaan jarrutuksessa lopullisesti.

Lähdettyään maasta avaruusalus suuntaa soikion muotoiselle radalle. Planeetan läheisyyteen on tarkoitus päästä 12. syyskuuta 1997.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme