Mainos
Mainos

Suomalaisiin huippuravintoloihin kuukausien jonot

Ravintolaruoka maistuu taas suomalaisille. Ulkona syöminen on lisääntynyt selvästi parin vuoden laskukauden jälkeen.

Erityisen vetovoimaisia ovat uudet trendiravintolat. Esimerkiksi helsinkiläisravintola Olosta varataan pöytiä nyt jo elo–syyskuulle. Olon jonot pidentyivät entisestään sen jälkeen, kun se sai Michelin-tähden maaliskuussa. Keskimäärin jonot ovat kolmen viikon mittaiset.

Ravintolassa syöminen on viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan arkipäiväistynyt. Olon ravintoloitsija Pekka Terävä kertoo, että se näkyy myös huippuravintoloissa. Olossa syövät arkena lounaita bisnesihmiset firman piikkiin, mutta viikonloppuisin ja iltaisin ruokailee muu väki omalla kustannuksella.

– Kynnys tulla hienoonkaan ravintolaan ei ole enää niin korkea kuin esimerkiksi vielä 1980-luvulla. Silloin ravintolat saattoivat valikoida asiakkaansa aika tarkkaan. Nyt kaikki, ketkä vain haluavat tulla vaikkapa meille, niin tervetuloa vain!

Nuoret ovat ravintoloiden vakioväkeä

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n viimevuotisen kyselyn mukaan suomalaiset syövät ulkona kuutisen kertaa kuukaudessa. Innokkaimpia ulkona syöjiä ovat nuoret. 15–24-vuotiaat syövät ulkona nelisen kertaa viikossa, eläkeikäiset kerran viikossa.

Pekka Terävä on huomannut, että nuoret viihtyvät myös huippuravintoloissa.

– Nuorten kiinnostus ruokaa kohtaan on kaiken kaikkiaan lisääntynyt. Me haluammekin luoda ravintolassa syömisestä sosiaalisen tapahtuman ja olen tosi tyytyväinen, että ihmiset saadaan mukaan ravintolakulttuuriin jo aikaisessa vaiheessa.

Ala nousussa – Lappi ongelmissa

Ravintolaruokailun määrä kasvoi koko 2000-luvun vuoteen 2008 saakka. Taantuma taittoi kehityksen vuoden 2008 kesällä, ja kysyntä väheni kahden vuoden aikana 10 prosenttia. Viime vuonna kysyntä alkoi taas virkistyä.

– Viime vuonna alkanut hyvä talouskehitys on piristänyt kysyntää selvästi, ja vajaan vuoden aikana kysyntä on noussut viisi prosenttia. Kysyntään on vaikuttanut myös heinäkuinen ravintolaruuan arvonlisäveron alentaminen. Tänä vuonna kysyntä noussee mukaan kolme neljä prosnettia, Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.

Samaan aikaan, kun etelässä jonotetaan huippuravintoihin, pohjoisessa tosin kärsitään asiakaskadosta.

– Lapin matkailu on vähentynyt 2008 syksystä asti, ja se on näkynyt selvästi ravintolatoiminnassa. Alaan on investoitu pohjoisessa paljon, mutta asiakkaita ei ole ollut valitettavasti niin paljon kuin ennen. Siinä meillä onkin suuri ongelma tulevina vuosina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme