Mainos
Mainos

Suomalaisilla erikoisrahoilla kova kysyntä – hittituote myös Euroopassa

Suomen Rahapajan erikoisrahat ovat suosittuja ympäri Eurooppaa. Osa juuri liikkeelle lasketuista Jean Sibelius -erikoisrahoistakin menee vientiin, kertoo viestintäpäällikkö Henna Karjalainen.

Kahden euron Jean Sibelius -erikoisrahoja on lyöty yhteensä miljoonaa kappaletta. Kahden euron erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikissa euromaissa.

– Päämarkkina-alue on Suomessa, mutta osa menee ulkomaille, sanoo Karjalainen.

Suomessa on tehty juhlarahoja vuodesta 1951 ja kahden euron erikoisrahoja vuodesta 2004. Ne tehdään aina erilaisten merkkihenkilöiden tai tapahtumien muistoksi tai kunniaksi, Karjalainen kertoo.

– Juhla- ja erikoisrahojen tekemisestä on muodostunut jo instituutio.

Erikoisrahoja on tehty Suomessa jo toistakymmentä. Ensin niitä tehtiin yhden erikoisrahan vuosivauhdilla, mutta viimeisien vuosien aikana jokainen euromaa on saanut oikeuden lyödä kaksi erikoisrahaa vuodessa, kertoo Karjalainen.

– Viime vuonna Suomella oli Tove Jansson ja Ilmari Tapiovaara. Tänä vuonna vuorossa on Jean Sibelius sekä joku toinen, jota emme vielä tiedä.

Osa erikoisrahoista menee käyttörahoiksi ja osa keräilijöille, Karjalainen jatkaa.

– On myöskin heitä, jotka haluavat ostaa Jean Sibelius -kolikon lahjaksi vaikkapa Sibeliuksen musiikin ystävälle.

Sibelius -juhlarahaa tehdään myös kultaisena ja hopeisena, Karjalainen kertoo.

– Ne menevät pääasiassa keräilijöille ja lahjaksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme