Mainos
Mainos

Suomalaisilla vakuuttajilla ei vastuita terrori-iskuista

Suomalaisille vakuutusyhtiöille ei ole tulossa merkittäviä korvauksia Yhdysvaltain terrori-iskuista. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset yhtiöt eivät harjoita jälleenvakuuttamista Yhdysvalloissa. Niille ei ole myöskään tulossa vastuita Suomen lentovakuutuspoolin kautta, koska pooli ei osallistu muiden maiden lentokoneiden vakuuttamiseen. Nykyisin edes kotimainen Finnair ei kuulu sen vakuutettuihin.

Vielä on epäselvää, miten paljon suomalaisyhtiöille on tulossa korvauksia kohteessa olleiden matka- ja henkivakuutuksista, mutta kaikella todennäköisyydellä nämäkin korvaukset jäävät vähäisiksi. Sen sijaan vakuutusyhtiöissä pidetään mahdollisena tai jopa todennäköisenä, että jälleenvakuuttamisen hinta nousee terrori-iskun jättimäisten korvausten vuoksi. Tämä tullee heijastumaan lähinnä yritysten vakuutusten hintaan myös Suomessa. Jälleenvakuutusketjut ovat kuitenkin hyvin pitkiä, ja lopulliset vaikutukset nähdään vasta pitkän ajan jälkeen.

Vaikka suomalaiset yhtiöt osallistuvat hyvin rajoitetusti kansainvälisten kohteiden (jälleen)vakuuttamiseen, ne joutuvat hankkimaan omiin suuriin vakuutuskohteisiin kuten tehtaisiin lisää vakuutusturvaa - jälleenvakuutusta - maailmalta. Suomalaisilla yhtiöillä ei ole ollut vaikeuksia hankkia niitä. Osaltaan tätä tukee se, että Suomessa suurtenkin kohteiden riskit on osattu laskea ennakkoon hyvin, eikä jälleenvakuuttajille ole tullut ikäviä yllätyksiä.

Tappiot saivat vetäytymään


Suomalaisyhtiöt lakkasivat vakuuttamasta amerikkalaisia kohteita 1990-luvulla, kun monelle yhtiöille oli tullut suuria tappiota Yhdysvaltain jälleenvakuuttamisesta. Suuria korvauksia syntyi mm. hirmumyrskyistä ja asbestin aiheuttamista sairauksista. Korvausvaatimukset alkoivat nousta pilviin myös muissa oikeusjutuissa.

Yhdysvaltojen takavuosien vakuutusten häntiä hoidetaan vieläkin. Esimerkiksi Sampo jälleenvakuuttaa nykyisin vain eurooppalaisia kohteita. Pohjolasta kerrotaan, että se osallistuu Yhdysvalloissa vain suomalaisten teollisuusyritysten kohteiden vakuuttamiseen.

Lentoyhtiöillä suuret vakuutukset

Vaikka esimerkiksi lentokoneiden ja -matkustajien vakuutuksissa terrori-iskut on yleensä suljettu vakuutusehtojen ulkopuolelle, lentoyhtiöt varautuvat näihinkin ottamalla sotavakuutuksen.

Suomen lentovakuutuspoolin toimitusjohtajan Kristian Steniuksen mukaan näin tehdään, koska lentoyhtiöt voivat viime kädessä joutua vastaamaan omalla omaisuudellaan matkustajille ja ulkopuolisille aiheutuneista vahingoista. Sotavakuutuksia ei kuitenkaan aina välttämättä oteta kotimaan lentotoimintaan.

Lentovakuutuspooli on yhdistys, johon kaikki suomalaiset vahinkovakuutusyhtiöt kuuluvat. Kukin vakuutusyhtiö kääntyy poolin puoleen, kun se tarvitsee jälleenvakuuttajaa lentokoneiden vakuutuksiin.

Terroria vaikea sulkea pois

Terrori-iskujen sulkeminen vakuutusehtojen ulkopuolelle ei ole helppoa, sillä yhtenä maailmaan kuuluvana riskinä sen katsotaan kuuluvan vakuutusyhtiöiden toiminta-alueeseen. Kun esimerkiksi englantilaiset vakuutusyhtiöt halusivat poistaa terrori-iskujen yleistymisen vuoksi niistä aiheutuvia korvauksia vakuutuksistaan, Britannian hallitus ja viranomaiset vastustivat tällaisia suunnitelmia.

Jos ihmiset eivät voi ostaa turvaa riskejä vastaan vakuutusyhtiöistä, korvaukset kaatuvat veronmaksajien kontolle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme