Mainos
Mainos

Suomalaisilla vihdoilla kova kysyntä ulkomailla

Suomalaiset saunavihdat viedään käsistä ulkomailla. Vihtoja valmistavasta Finnvihdasta kerrotaan, että vastoja menisi vientiin monta kertaa enemmän kuin niitä pystytään toimittamaan.

Kaupallinen vihdantuotanto kasvaa, vaikka suurin osa suomalaisista käyttäjistä on iäkkäitä ihmisiä. Varsinkin ulkomainen kysyntä on lisääntynyt viime vuosina. Kotimaassa vihtoja ostavat kaupunkilaiset, jotka eivät osaa tai ehdi niitä itse valmistaa.

- Vihtoja menisi vientiin monta kertaa enemmän kuin niitä pystytään toimittamaan, kertoo yrittäjä Hannu Maasola Finnvihdasta.

Finnvihta valmistaa ja pakastaa toistakymmentätuhatta vihtaa joka vuosi. Maasola laskee, että kysyntä olisi kuitenkin useita kymmeniä tuhansia.

Tällä hetkellä Finnvihta toimittaa vihtoja esimerkiksi Japanin Kobeen, jonka viisikerroksisessa suomalaissaunassa käy tuhansia vieraita. Kuljetuskustannukset ovat suuremmat kuin itse vihdan hinta, mutta Japanissa arvostetaan suomalaista vihtaa ylellisyystavarana. Maasolan mukaan vihtoja menee myös esimerkiksi Tanskaan, mutta eteläkorealaisiin kyselyihin yritys ei ole pystynyt vastaamaan.

Kaupallisia vihdanviejiä ei ole Suomessa kuin muutama, ja suurin osa niistäkin pikkufirmoja. Viime kesänä tehdyt vihdat loppuivat Finnvihdan varastoista jo joulun alla.

Pulaa tekijöistä ja raaka-aineesta

Vihtojen tarjonta ei riitä kattamaan kysyntää, koska tekijöitä eikä raaka-aineita ole riittävästi. Hannu Maasolan mukaan nuoria on vaikea palkata tekemään perinteistä käsityötä. Toisekseen vihdaksia saa hakea vain omista metsistä.

Henkilöstöpulaan Maasolalla on testausvaiheessa oleva ratkaisu: tuotannon vieminen Venäjän puoleiseen Karjalaan. Samalla tuotantokustannukset alenisivat, kun työvoima on siellä edullisempaa.

- Tavoitteena on, että tänä kesänä sieltä saataisiin jo pieni koe-erä, Maasola kertoo.

Ensi vuonna tuotannon olisi tarkoitus olla jo täydessä vauhdissa. Viime talvena Finnvihdan pakastetut vihdat maksoivat 5-8 euroa. Suuren kysynnän vuoksi hintaa olisi kuitenkin varaa nostaa, Maasola pohtii.

Paras valmistuskausi käynnissä

Vihdantekijät ahkeroivat parhaillaan pikavauhtia, sillä keskikesäinen valmistuskausi on todella lyhyt. Parhaat vihdat syntyvät kolmena juhannuksen jälkeisenä viikkona. Tuoreita vihtoja on jo tarjolla, kertoo kauppias Kristina Sipinen Sauna Shopista.

Yritys myy vihtoja internetin välityksellä niin yksityisille käyttäjille kuin muille saunayrityksille. Ulkomaille niitä viedään esimerkiksi rauhanturvaajille, kotimaassa niitä ostavat turistiryhmät.

Aikaisemmin joulunalus oli Suomessa selvästi vilkkain vihtasesonki. Nykyään vihtoja menee tasaisemmin koko vuoden ajan. Kiireiset ostavat kesälläkin vihdan kaupasta. Sipisen mukaan juhannusvihdat tehdään kuitenkin vielä useimmiten itse.

Finnvihta pakkaa ja pakastaa kaikki vihtansa talvea varten. Maasola patentoi pakkausmenetelmänsä jo 1980-luvun alussa, eikä varteenotettavia kilpailijoita ole hänen mukaansa ilmaantunut. Uusia tuotteita alalla ovat narusta tai puukuidusta valmistetut vihtaa muistuttavat saunomisvälineet. Niiden etuna on roskattomuus, mutta miellyttävän käytön opettelu on haastavampaa kuin aidolla luonnontuotteella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme