Mainos
Mainos

Suomalaisillekin kaksiosaisia sukunimiä?

Vuonna 1986 voimaan tullutta nimilakia aiotaan uudistaa. Yksi osa uudistusta on, että Suomessakin sallittaisiin kaksiosaiset sukunimet. 

– Kaksiosaisia sukunimiä on käytössä esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa. Lisäksi on olemassa pohjoismainen välinimikäytäntö. Se tarkoittaa, että etu- ja sukunimen välissä on sukunimityyppinen nimi, kertoo lainsäädäntöneuvos Salla Silvola

Silvolan mukaan kaksiosaisten sukunimien salliminen helpottaisi etenkin niiden perheiden elämää, joissa jommankumman vanhemman kulttuuriin kaksiosaiset sukunimet kuuluvat. Uudistus tarkoittaisi sitä, että kaksiosaiseen sukunimeen ei enää tarvitsisi erikseen hakea lupaa. 

Lapsi voisi saada kaksiosaisen sukunimen, jos vanhemmilla on eri sukunimi. Aviopuolisot puolestaan voisivat ottaa toinen toistensa sukunimet kaksiosaisen sukunimen osiksi. Nimien ei olisi pakko olla samassa järjestyksessä.  

Paperisotaan kevennystä  

Oikeusministeriön muistiossa ehdotetaan rekisteröityä parisuhdetta koskevan lain muuttamista siten, että rekisteröidyissä parisuhteissa sovelletaan samoja säännöksiä kuin puolison sukunimistä muutenkin.  

Kaiken kaikkiaan nimiin liittyvää paperisotaa on tarkoitus keventää. Yhä useammat nimiasiat tulisi mietinnön mukaan hoitaa maistraatissa eikä nimilautakunnassa.  

– Nimilautakuntamenettelyä on kritisoitu, että se kestää kauan. Nimilain uudistaminen on osa hallituksen norminpurkuhanketta, sanoo Silvola.  

Edelleen vain kolme etunimeä  

Etunimiä saisi muistion mukaan edelleen olla enintään kolme. Etunimiin suositellaan muuten sallivaa suhtautumista, mutta naisten nimiä tulisi edelleen antaa tytöille ja miesten nimiä pojille. 

Uudistuksen taustalla on kansainvälistyminen, perherakenteiden muutos sekä tarve entistä yksilöidympään nimenantoon. Lisäksi henkilötunnus on nykyisin merkittävämpi yksilöintiväline kuin etu- ja sukunimet. 

Muistioon on pyydetty lausuntoja muiden muassa maistraateilta, yhdenvertaisuusvaltuutetulta, useilta perhe- ja lapsiasiajärjestöiltä sekä kirkkohallitukselta.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot