Mainos
Mainos

Suomalaisilta yhä vankka tuki EU:n puolustuspolitiikalle

Suomalaiset suhtautuvat myös hiukan viime kevättä myönteisemmin EU:n lisälaajentumiseen.

Suomalaiset kannattavat tuoreen mielipidekyselyn mukaan yhä selvästi ajatusta Euroopan unionin yhteisestä puolustuspolitiikasta.

Eurobarometri-mielipidekyselyn mukaan 62 prosenttia suomalaisista kannattaa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Ajatusta vastustaa 34 prosenttia kansalaisista.

Luvut eivät juuri ole muuttuneet viime kevään jälkeen. Suomalaiset eivät kuitenkaan ole EU:n puolustuspolitiikan innokkaimpia kannattajia. Koko EU:ssa yhteinen puolustuspolitiikka saa peräti 75 prosentin tuen. Belgialaisista lähes 90 prosenttia tukee ajatusta.

Unionin lisälaajentumiseen suomalaiset suhtautuvat hivenen viime kevättä myönteisemmin. Laajentumista tukee 43 prosenttia suomalaisista, kun vastustajia on 52 prosenttia. Vielä puoli vuotta sitten vastustajia oli 60 prosenttia.

Hajanaiset EU-arvot

Kysely kartoitti lisäksi eurooppalaisten kantoja joihinkin arvokysymyksiin. Vastausten perusteella EU-kansalaisten arvomaailma on hajanainen.

Esimerkiksi latvialaisista vain 12 prosenttia katsoo, että homoavioliitot tulisi sallia koko EU:ssa. Samaan aikaan Hollannissa luku on 82 prosenttia ja Ruotsissakin 71 prosenttia. Suomalaisista 45 prosenttia kannattaa ja 50 prosenttia vastustaa ajatusta.

Kannabiksen käytön laillistaisi EU:ssa 49 prosenttia hollantilaisista, mutta vain kahdeksan prosenttia suomalaisista.

Eurobarometri-kyselyä varten haastateltiin lähes 30 000:ta EU-kansalaista syys-lokakuussa. Suomalaisia otoksessa oli mukana tuhat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot