Mainos
Mainos

Suomalaiskeksinnöstä apua selkäydinvammoista kärsiville

Suomalaistutkijat ovat havainneet, että KDI-niminen proteiini hidastaa hermosolujen taantumista, ja jopa luo edellytyksiä niiden uusiutumiselle.

Halvaantunut rotta parani täysin kolmessa kuukaudessa suomalaiskeksinnön avulla. Sama keksintö voi tuoda avun Alzheimerin tauti-, Parkinsonin tauti- ja ALS-potilaille sekä selkäydinvammoista ja aivoinfarktin aiheuttamista kudosvaurioista kärsiville. Suomalaistutkija on havainnut, että yksi pieni proteiinipätkä voi auttaa.

- KDI toimii hermosäikasvua edistävänä tekijänä aivoissa, ja se kykenee myös edistämään hermosolujen hengissä pysymistä erilaisissa vauriotilanteissa, kertoo dosentti Päivi Liesi Helsingin yliopistosta.

Laboratoriotutkimuksissa ja eläinkokeissa on saatu erittäin lupaavia tuloksia.

- Olemme tutkineet esimerkiksi kokeellista selkäydinvammaa koe-eläimillä. Olemme kyenneet saamaan koe-eläimet paranemaan jopa niin, että osa lääkettä saaneista eläimistä on kyennyt kävelemään, Liesi sanoo.

Ihmisiin KDI-tripeptidiä päästään kokeilemaan vuoden sisällä, jos tutkimus etenee oletetussa aikataulussa.

Tähän mennessä on tutkittu vasta tuoreita selkäydinvammoja, eikä vielä osata sanoa, auttaako KDI myös vanhojen vammojen hoidossa. Tutkimuksen tiellä ei ole suuria ongelmia, sillä tutkimuskohde on proteiinin pala, joka voidaan tuottaa synteettisesti.

Jos KDI lunastaa antamansa lupaukset, sitä voidaan helposti pitää suurimpana neurologisena keksintönä 50 vuoteen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme