Mainos

Suomalaiskodeissa hurja määrä vanhoja lääkkeitä

Suomalaiskodeissa on runsaasti vanhentuneita tai käytöstä poistettuja lääkkeitä. Yliopiston Apteekin kyselyn mukaan lähes joka toisessa suomalaiskodissa on tällaisia lääkkeitä.

Kotien lääkejätetilanne vaihtelee selvästi alueittain. Vähiten vanhentuneita lääkkeitä oli Kemissä, 31 prosentilla ja eniten Helsingin Töölössä, 54 prosentilla.

Joka kymmenes kyselyyn vastannut ei osannut sanoa, onko hänellä kotona vanhentuneita lääkkeitä. Yleisimmin lääkekaapin tai muun vastaavan lääkkeiden säilytyspaikan sisältö käydään läpi kerran vuodessa. Keskimääräistä useammin eli kahdesti vuodessa kodin lääkkeiden päiväykset käydään läpi muun muassa Jyväskylässä ja Lahdessa.

Kysely lääkejätteiden palautuksesta tehtiin kaikissa 17 Yliopiston Apteeekin toimipaikassa ympäri Suomen. Kyselyyn vastasi yli 2 600 henkilöä.

- Kotona olevat vanhentuneet lääkkeet voivat aiheuttaa vaaratilanteita, jos aikuiset, lapset tai kotieläimet nauttivat niitä vahingossa. Vanhentuneet lääkkeet ovat aina ongelmajätteitä, jotka voi vaivattomasti ja veloituksetta palauttaa apteekkiin, Yliopiston Apteekin apteekkari Jari Kokkonen sanoo.

Apteekeista lääkejätteet kuljetetaan Ekokemin ongelmajätelaitokselle, jossa ne tuhotaan polttamalla. Polttamisen yhteydessä syntyvää kaukolämpöä hyödynnetään Riihimäellä ja Hyvinkäällä.

Lääkkeitä laitetaan sekajätteisiin

Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisten aktiivisuus lääkejätteiden palauttamisessa on parantunut viime vuosina. Tällä hetkellä noin joka kymmenes suomalainen kertoo laittaneensa lääkejätteitä sekajätteiden sekaan tai viemäriin. Vastaavassa kyselyssä vuonna 2006 näin kertoi toimineensa kolme kymmenestä.

Merkittävin syy lääkejätteiden laittamiseen sekajätteiden sekaan tai viemäriin on se, ettei lääkejätteiden palautusmahdollisuudesta apteekkiin ole tiedetty. Muita kyselyssä mainittuja syitä ovat laiskuus, välinpitämättömyys, huolimattomuus, kiire, apteekin kaukainen sijainti, lääkkeiden vähäinen määrä ja lääkeaineen pitäminen haitattomana.

Suomen luontoon päätyy sekajätteen mukana tai viemäriverkoston kautta yhä kymmeniä tonneja käyttämättä jääneitä tai vanhentuneita lääkkeitä vuosittain. Käytöstä poistetut lääkkeet luokitellaan ongelmajätteiksi, koska ne vaikuttavat luonnossa eläviin organismeihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot