Mainos
Mainos

Suomalaiskoulutus vetää ulkomaalaisia

Suomen yliopistot ja korkeakoulut kiinnostavat ulkomaalaisia opiskelijoita. Valtiolle kouluttaminen tulee kalliiksi, sillä harva jää tänne töihin. Ulkomaalaisten tutkinnon suorittajien määrä pyritään kuitenkin vähintään tuplaamaan.

Ulkomaalaiset opiskelijat tulevat mielellään Suomeen, mutta eivät kovinkaan usein jää tänne töihin. Yliopistojen kansainvälistymistavoite on kaksin- tai kolminkertaistaa ulkomaalaisten tutkinnon suorittajien määrä, vaikka valtiolle kouluttaminen tuleekin kalliiksi.

Korkeakoulututkinto maksaa valtiolle 16 000 eurosta 160 000 euroa. tuhanteen. Ulkomaalaiselle koulutusta vastaavaa työtä löytyy kuitenkin yliopiston jälkeen harvemmin. Esimerkiksi alkujaan nepalilaista, 11-vuotta Suomessa asunutta Byoma Tamrakaria ei valittu tehtävään, johon haettiin Nepalin asiantuntijaa. Nykyisin hän on sekä Suomen kansalainen että suomalaisen tutkinnon suorittanut.

- Minä luulen, että lopullinen syy on se, että en ole suomalainen. Olen Suomen kansalainen, mutta en ole aito suomalainen, filosofian maisteri ja poliittisen viestinnän jatko-opiskelija Tamrakaria kiteyttää.

Parin viikon päästä julkaistava tutkimus kertoo, että ulkomaalaiset opiskelijat ovat muuten tyytyväisiä oloonsa Suomessa. Luonto ja rauhallisuus sekä jurot, mutta rehelliset suomalaiset saavat pisteitä. Silti kuusi kymmenestä ei tiedä jäädäkö Suomeen vai ei.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme