Mainos
Mainos

Suomalaislääkäreille suositukset toimenpiteistä, joita ei tulisi tehdä

Lääkäreille valmistellaan uusia suosituksia toimenpiteistä, joita ei kannata tehdä hoidon yhteydessä. Ensimmäiset suositukset on tarkoitus julkistaa loppuvuodesta. Niin sanottuja älä tee -ohjeita valmistelee Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -toimitus.

Suositukset koskisivat esimerkiksi niitä terveydenhuollossa käytössä olevia toimia, jotka eivät ole vaikuttavia tai joiden hyöty suhteessa riskeihin on epäedullinen.

– Potilasturvallisuus on erittäin tärkeä näkökulma. Jos nousee esiin toimia, jotka aiheuttavat liian suuria riskejä mahdollisiin hyötyihin nähden, ne on varmasti syytä nostaa esille, ennakoi Käypä hoito -päätoimittaja, dosentti Jorma Komulainen ohjeistuksen sisältöä.

Komulaisen mukaan suosituksia valmisteleva työryhmä ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt käsitellä sisältökysymyksiä, joten on liian aikaista tarkemmin sanoa, millaisia toimenpiteitä listalle lisätään.

Se on kuitenkin selvää, että uusilla suosituksilla ei ole tarkoitus ottaa kantaa koulukuntaeroihin.

– Jos on perusteltuja koulukuntia, ei ole tarkoitus esittää, että yksi niistä olisi oikeassa ja toinen väärässä. Tarkoituksena on nyt nostaa esille hoitoja, joista tutkimusnäyttö selvästi osoittaa, että näin ei kannata tehdä.

Uusista suosituksista kertoi viime kuussa Lääkärilehti.  


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme