Mainos
Mainos

Suomalaislaitteita Saturnukseen

Saturnusta ja sen suurinta kuuta, Titania kohti vajaan kahden viikon päästä laukaistavassa avaruusaluksessa on mukana suomalaisia tutkimuslaitteita. Laitteilla tutkitaan esimerkiksi planeetan lähellä liikkuvia hiukkasia ja Titan-kuun kaasukehää. Avaruusalus matkaa Saturnukseen liki seitsemän vuotta.

Saturnuksen salaisuuksia urkkimaan lähetettävä Cassini-avaruusalus mukanaan laskeutumisalus Huygens laukaistaan Floridasta 13. lokakuuta. Saturnusta kiertävälle radalle tämän Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn yhteistyön tuloksen odotetaan asettuvan vuonna 2004.

Aluksissa on tutkimuslaitteita suomalaisyrityksistä sekä ilmatieteen laitokselta, Oulun yliopistosta, teknillisestä korkeakoulusta ja valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta.

Itse Cassini-luotain jää neljäksi vuodeksi kiertämään Saturnusta tutkiakseen sen kaasukehää, renkaita, kuita ja magneettikenttää. Planeetan lähiavaruuden hiukkasmittausta tehdään suomalaislaittein.

Suomalaisvalmisteisia ovat myös laskeutumisaluksen mukana matkaavat Titan-kuun kaasukehän mittauslaitteet.
(MTV3/Anneli Salmivaara)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme