Mainos

Suomalaislapset oireilevat muita maita enemmän kosteusvaurioista

Suomessa, Hollannissa ja Englannissa on ollut neljän vuoden aikana käynnissä tutkimus, jossa selvitettiin koulujen sisäilman epäpuhtauksien vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan kosteusvaurioituneissa koulussa käyvillä 6-12-vuotiailla lapsilla on selvästi enemmän yöyskää kuin lapsilla, jotka käyvät vaurioitumatonta koulua.

Hätkähdyttävintä tutkimuksessa on, että suomalaislapset näyttävät oireilevan espanjalaisia ja hollantilaisia lapsia enemmän. Suomalaislapsilla on enemmän nenä- ja hengitystieoireita, kuten hengitysteiden vinkunaa kuin muissa tutkimusmaissa. Näitä oireita ei kuitenkaan voitu yhdistää kosteusvaurioihin. Suomalaislapsilla oli myös oireista johtuvia poissaoloja muita maita enemmän.

Syytä suomalaislapsien oireilulle selvitetään

Kouluissa näkyvä home ja kosteusvauriot olivat melko yleisiä, niitä esiintyi noin joka neljännessä suomalais- ja joka viidennessä hollantilaiskoulussa sekä vähän alle puolessa espanjalaiskouluista. Suomalaislasten muita voimakkaalle oireilulle etsitään tutkimusaineistosta edelleen syytä. Ratkaisu voi löytyä esimerkiksi erilaisista rakennusratkaisuista, maiden välisistä eroista kosteusvaurioiden syissä, näihin liittyvässä mikrobialtistumisessa, mutta myös ilmastollisista olosuhteista.

- Talvi vähentää meillä ulkoilmasta johtuvaa mikrobialtistusta, jolloin rakennuksesta johtuva altistus korostuu, sanoo johtava tutkija Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Seuraavaksi tutkimuksessa keskitytään mikrobien haitallisten toksiinien pitoisuuksien tutkimukseen sisäilmassa.

Kansainvälisellä HITEA-tutkimuksella pyritään selvittämään koulujen sisäilman epäpuhtauksien terveysvaikutuksia kolmella eri ilmastoalueella Euroopassa. Tutkimus toteutettiin 29 home- ja kosteusvaurioituneessa koulussa ja 27 vaurioitumattomassa koulussa Suomessa, Espanjassa ja Hollannissa vuosina 2008-2012. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä reilut 9 200 oppilasta.

 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot