Mainos

Suomalaislapset oppivat lukemaan helposti

Viikonloppuna tarkastettavan väitöskirjan mukaan suomalaiset koululaiset oppivat lukemaan nopemmin kuin esimerkiksi englantilaiset lapset.

Suomalaislapset oppivat nopeasti lukemaan, kertoo tuore tutkimus.

Tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaislapset oppivat peruslukutaidon harvinaisen nopeasti.

Kasvatustieteen lisensiaatti Marja-Kristiina Lerkkasen lukemaan oppimista käsittelevä väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa lauantaina.

Lerkkanen seurasi tutkimuksessaan ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden oppimisprosesseja. Lerkkanen totesi tutkimuksessaan, että englanninkieliset lapset tarvitsevat lukemaan oppimiseen aikaa vähintään kaksi tai jopa kolme kertaa enemmän kuin suomenkieliset. Suomalaiset 7-vuotiaat koulutulokkaat saavuttavat saman lukutaidon kuin englantilaislapset 8-vuotiaina, vaikka opetus alkaa Englannissa viiden vuoden iässä.

Pääsyynä lukutaidon nopeaan oppimiseen Lerkkanen pitää lukemisen suurta arvostusta Suomessa. Toinen tärkeä tekijä on suomen kielen säännönmukaisuus.

-Suomea luetaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan ja kirjoitetaan samalla tavalla kuin puhutaan. Yhtä kirjainta vastaa aina tietty äänne. Lapset oppivat kirjaimet aika helposti. Äänteitä yhdistelemällä he oppivat teknisen lukutaidon hyvin nopeasti, Lerkkanen kuvaa oppimistapahtumaa.

Esiopetuksesta perusvalmiuksia


Esiopetus on parantanut lasten lähtökohtia lukutaidon oppimiseen. Kun kymmenen vuotta sitten lapset tunsivat koulun aloitusvaiheessa keskimäärin 9-10 kirjainta, nyt he esikoulun käytyään tuntevat keskimäärin 18 suomen 21 kirjaimesta.

Kirjainten tunteminen edesauttaa koulutyön aloittamista. Nykyisin lukutaito voidaan saavuttaa ensimmäisten koulukuukausien aikana. Suomessa on myös hyvin harvinaista jäädä täysin lukutaidottomaksi.

Lerkkanen painottaa silti tutkimuksessaan, että teknisen peruslukutaidon ohella tulisi kiinnittää huomio myös lasten kykyyn ymmärtää kuultua ja luettua tekstiä. Erityisesti luetun ymmärtämisen kehittämiseen paneutuminen on haaste alkuopetukselle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot