Mainos
Mainos

Suomalaismaisemat puuttuvat Unescon maailmanperintöluettelosta

Luonnonsuojeluliitto kummastelee, että ensimmäistäkään luontokohdetta Suomesta ei ole kelpuutettu Unescon maailmanperintöluetteloon. Planeettamme luonnon aarteiden luetteloa täydennettiin maailmanperintökomitean 23. kokouksessa, joka päättyi tänään Marokon Marrakechissa.

Kuusamon vaaramaisemaa

Luonnonsuojeluliitto patistaa ympäristöministeriötä toimimaan niin, että myös Suomen luontokohteita pääsee Unescon listalle. Liiton mukaan perintöluetteloon kannattaa tarjota esim. Vaasan maankohoamissaaristoa, Saimaan saaristoa ja Kolin kansallismaisemaa.

Suomen kulttuurikohteet on huomioitu maailmanperinnön luettelossa luontokohteita paremmin. Egyptin pyramidien ja Kiinan muurin seuraan ovat päässeet Suomenlinna, Verlan tehdasmiljöö Vaalassa, Petäjäveden puukirkko, Vanhan Rauhan puutaloalue sekä Lapin kunnan Sammallahden hautaröykkiöt.

Sammallahden röykkiötä

Unescon maailmanperintöluettelossa oli ennen Marokon kokousta 582 kohdetta 114 maasta. Kohteista 445 on kulttuuri- ja 117 luontokohteita; loput 20 ovat mukana sekä kulttuuri- että luonnonarvojensa takia. Yhteensä 158 valtiota on sitoutunut suojelemaan tuleville polville kohteet, jotka pääsevät Unescon luetteloon.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme