Mainos
Mainos

Suomalaismeppi: Ulkomaisen työvoiman oikeuksista taisteltu jo vuosia

Europarlamentin Työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan varajäsenen Liisa Jaakonsaaren mukaan ulkomaisten työntekijöiden asemasta on keskusteltu EU:ssa jo viisi vuotta, mutta valitettavasti vasta nyt parlamentti on tarttunut asiaan.

– Olin 15 vuotta sitten työministerinä, kun ulkomaisia työntekijöitä koskeva EU direktiivi säädettiin. Jo silloin tiedettiin porsaanrei'istä. Oikeusistuimet ovat vielä tulkinneet lakia työntekijöiden kannalta huonosti. Nyt on tullut tarve uudistaa direktiiviä. Aiheen tiimoilla on vielä iso poliittinen vääntö, mutta erityisesti me Suomalaiset ja Pohjoismaiset mepit taistelemme tiukan lain puolesta. Ulkomaisten työntekijöiden asemassa on paljon korjattavaa, lisää europarlamentaarikko Jaakonsaari.

Jaakonsaaren mukaan asiassa vastakkain on ay-liike ja työnantajat. Itä-Euroopan maat ja ääriliberaalit ajavat mahdollisimman vapaata ja helppoa työvoiman liikkuvuutta.

Suomen rakennusliitto on lobannut meppejä, jotta ulkomaisten työntekijöiden asianmukaista palkkausta voitaisiin valvoa tehokkaasti. Suomen lakiin on kirjattu useita keinoja harmaan talouden estämiseksi, jotka direktiiviesityksessä tulisivat kielletyiksi.

– Meillekin Suomeen on syntynyt kahdet työmarkkinat. Suomen työehtosopimukset estäisivät tämän, jos niitä vain valvottaisiin tehokkaasti. Ulkomaisilla työntekijöillä on ollut ongelmia erityisesti Ruotsissa, jossa ei ole yleissitovia työehtosopimuksia kuten meillä. Siellä on ollut tullut ilmi useita isoja ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöjuttuja, joita on puitu oikeudessa, toteaa Jaakonsaari.

Jaakonsaaren mukaan direktiivin sisällöstä neuvotellaan koko ajan. Parlamentin täysistuntoäänestystä on tässä vaiheessa kaavailtu lokakuulle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme