Mainos
Mainos

Suomalaismeteorologeilta malli Marsin sään ennustamiseen

Suomalaiset meteorologit ovat luoneet mallin, jonka avulla voidaan ennustaa Mars-planeetan säätä.

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä ilmoittaa, että heidän kehittämänsä kolmiulotteisen mallin tiedot ovat vastanneet hyvin planeettaa tutkivien mönkijöiden tietoja.

NASAn Mars-mönkijät Spirit ja Opportunity ovat nyt tutkineet Marsin kamaraa pari Marsin vuotta ja löytäneet jälkiä vedestä. Spirit koluaa eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevan Gusev-kraaterin pohjaa, ja Opportunity taas mönkii Marsin päiväntasaajalla.

Suomalaistutkijoiden kehittämän mallin lämpötilaennusteet ovat tutkijoiden mukaan olleet hämmästyttävän yhteensopivia molempien mönkijöiden havaintoihin sekä vuorokausi- että vuositasolla.

- Yhteensopivuus on seurausta paitsi mallin hyvyydestä, myös siitä, että merien ja kasvillisuuden puuttuminen tekee sään ennustamisesta jossain määrin helpompaa Marsissa kuin Maassa, sanoo ryhmän vetäjä, meteorologian professori Hannu Savijärvi.

Planeetta Mars

Helsingin yliopiston Mars-pylväsmalli on jo otettu käyttöön monissa tutkimuskeskuksissa. Sen avulla on Suomessa kehitetty myös täydellinen kolmiulotteinen Mars-säänennustusmalli.

Mallin ennusteet taas näyttävät sopivan erityisen hyvin Marsin pohjoisen napa-alueen sään ennustamiseen. Juuri nyt Marsissakin on juhannus eli pohjoisen pallonpuoliskon keskikesä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme