Mainos
Mainos

Suomalaismiehen uskomaton tarina: Rakensi asetehdasta Libyassa

Hannu Hietanen oli 1980-luvun alkupuolella Perusyhtymän leivissä Libyan Bani Walidissa työkomennuksella. Hietanen työskenteli tuohon aikaan räjähdysaineteollisuudessa tarvittavan, staattista sähköä johtavan pinnoitteen parissa.

– Staattinen sähkö purkautuu erikoispinnoitetta pitkin rakennuksen runkoon, ja minä edustin Euroopassa tämän tuotteen valmistajaa. Perusyhtymältä tuli tieto, että tällaista tuotetta tarvittaisiin Libyaan. Koska kyseessä oli kielletty markkina-alue, aineet laivattiin Saksaan, josta agentti toimitti ne eteenpäin. Sen jälkeen minä menin valvomaan asennustöitä, Hietanen kertoo MTV3:n Uutisille.

Vaikka Hietasen mukaan Suomessa puhuttiin yleisesti rakennettavasta ompelukonetehtaasta, selvisi rakentajille pian, että tehtaassa olisi tarkoitus valmistaa rynnäkkökiväärejä. Varsinaisen rakennustyön suorittivat filippiiniläiset, joita oli paikalla noin 1 800. Suomalaisia työskenteli Libyassa eri pituisilla sopimuksilla työnjohtotehtävissä noin 120-130 kappaletta.

– Minulta vaadittiin salassapitosopimus. Perusyhtymä ymmärsi, että jos minulta kysytään räjähdysaineteollisuuteen sopivaa, staattista sähköä johtavaa pinnoitetta, tiedän tehtaan valmistavan joko luoteja, aseita tai pommeja tai käsittelevän ruutia tai vastaavaa, koska eihän näitä pinnoitteita normaalissa tehtaassa tarvita.

Useita kymmeniä hehtaareita käsittävä tehdas valmistui, vaikka vaikeuksiakin ilmeni. Hietasen mukaan aseteollisuuden käyttöön tehdasta ei suunnitelmista huolimatta saatu valjastettua.

– Onneksi tehtaassa ei kuitenkaan ilmeisesti yhtään asetta valmistettu. Vanhanaikaisia vehkeitä, taito ja osaaminen olivat siellä eri tasolla silloin kuin muualla. Minulla on sellainen käsitys, että tehdasta ei saatu pyörimään kunnolla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme