Mainos
Mainos

Suomalaisnuoret huippuoppijoita

Uusi kansainvälinen vertailu kertoo, että suomalaiskoululaisten matematiikan taidot ovat huipputasoa. Suomalaiset loistavat myös luonnontieteiden saralla ja lukutaidossa.

Matematiikan osaaminen Suomen kouluissa on maailman huippuluokkaa. Tiedot käyvät ilmi OECD-maiden PISA 2003- osaamisvertailussa. Suomalaisnuoria suuremman pistemäärän matematiikan tehtävissä saivat vertailussa vain hongkongilaiset nuoret. Silmiinpistävää suomalaistuloksissa oli osaamisen tasaisuus, heikosti matematiikkaa oppivia on Suomessa vähemmän kuin missään muualla.

Opetusministeri Tuula Haatainen uskoo suomalaisten menestyksen salaisuuden piilevän tasa-arvoisessa koulujärjestelmässä.

- Sanoisin, että perusasia on meidän yhtenäinen perusopetuksemme, joka turvaa kaikille lapsille samanlaisen koulutuksen yhdeksän vuoden ajan.

Kaikkiaan Suomen sijoitus oppimisvertailussa on erinomainen, sillä suomalaisnuoret sijoittuvat vertailun kärkeen myös luonnontieteissä ja lukutaidossa. Lukutaidossa sukupuolten väliset erot ovat hieman tasoittuneet, vaikka tytöt lukevat edelleen poikia sujuvammin.

Opetusministerin mielestä kiitos huipputuloksista kuuluu myös ammattitaitoisille opettajille.

- Opettajien koulutustaso on meillä hyvin korkea. Moniin maihin verrattuna vaatimukset opettajan ammattiin Suomessa ovat korkeat, muistuttaa Haatainen.

Tutkimuksessa testattiin myös oppilaiden ongelmanratkaisutaitoa. Suomella oli tutkimukseen osallistuneista maista vähiten heikkoja oppilaita. Suomalaisnuorista vain viisi prosenttia selvisi ongelmanratkaisusta heikosti.

Tutkimus tehtiin keväällä 2003, ja siihen osallistui Suomesta liki 6000 yhdeksäsluokkalaista.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 07.12.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme