Mainos

Suomalaisnuoria palkkasotilaiksi Syyriaan – Supo varoittaa seurauksista

Suomesta on lähtenyt nuoria Syyriaan tukemaan hallituksen vastaisia kapinallisia.

Suojelupoliisin mukaan matkaan lähteneitä henkilöitä on kymmenkunta, jotka kaikki asuvat pysyvästi Suomessa. Osa henkilöistä on syntyperäisiä suomalaisia. Henkilöt ovat pääasiassa nuoria miehiä, mutta myös muutamia naisia on lähtenyt. Kullakin on oma motiivinsa lähteä matkaan.

– Syyt ovat vaihtelevia. Syitä heillä on ihan taisteluun pääseminen tai halua olla palkkasotilas. On myös niitä, jotka lähtevät auttamaan humanitaarisesti, mikä ei ole aseellista toimintaa, ylitarkastaja Tuomas Portaankorva toteaa.

Suojelupoliisi on huolissaan niistä henkilöistä, jotka ovat matkanneet Syyriaan. Ensinnäkin heidän oma turvallisuutensa on vaarassa.

– Näillä henkilöillä on myös suuret mahdollisuudet ajautua radikaalisten ääriryhmien ja väkivaltaryhmien toimintaan mukaan, Portaankorva selvittää.

Suojelupoliisi joutuu seuraamaan näiden henkilöiden toimintaa, koska heidän ajatusmaailmansa saattaa muuttua Syyriassa. Osalla matkaajista saattaa olla halua jatkaa väkivaltaista toimintaa, kun he palaavat Suomeen.

– Meidän on otettava huomioon, että heidän ajatusmaailmansa saattaa muuttua ja he voivat olla entistä herkempiä sekä valmiimpia käyttämään aseita. Meillä ei ole kuitenkaan havaintoa siitä, että he valmistelisivat Suomeen mitään iskua. Jotkut myös matkustavat tällä hetkellä edestakaisin Suomen ja Syyrian välillä, Portaankorva toteaa.

Suojelupoliisin mukaan suurin uhka Syyriasta palaavien henkilöiden kohdalla on se, että he rekrytoivat lisää väkeä lähtemään Syyriaan.

– Syyriassa jo olleet taistelijat ovat keränneet itselleen entistä paremman status-aseman, minkä vuoksi heillä on auktoriteettia houkutella ja tukea väkeä matkaan, Portaankorva tähdentää.

Hän muistuttaa, että organisoituneen radikaali-islamistisen tai muun terrorismin uhka Suomea tai sen väestöä kohtaan on kuitenkin edelleen vähäinen.

"Helppo matkustaa"

Maailmalta taistelijoita arvioidaan lähteneen Syyriaan tähän mennessä yhteensä noin 3 000 henkilöä, joista eurooppalaisia on muutamia satoja. Määrä vain kuitenkin kasvaa, sillä Syyria on koko ajan median kiinnostuksen kohteena ja monet henkilöt lähtevät maahan hakemaan jännitystä sekä taistelemaan heidän mielestään vääräuskoisia islamisteja vastaan.

Tämän lisäksi Syyriaan on helppo matkustaa esimerkiksi Suomesta. Suomesta Syyriaan lähtevät matkustavat ensin lentokoneella Turkkiin, josta he matkaavat maateitse Syyriaan.

Myös terroristijärjestö al-Qaida levittää jatkuvasti omaa propagandaansa ihmisten houkuttelemiseksi. Valtaosa Syyriaan lähteneistä on hankkinut kontaktinsa netissä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot