Mainos
Mainos

Suomalaispariskunta selviytyi täpärästi

Tomi Jalonen ja Elina Leppänen seurasivat aallon etenemistä rannalla kymmenisen minuttia. Tilanteen vaarallisuus selvisi vähitellen. - Jälkiviisaasti voi todeta, että olisi pitänyt ymmärtää paeta jo aiemmin, Jalonen sanoo nyt.

Suomalaiset Tomi Jalonen ja Elina Leppänen lomailivat Khao Lakissa Tomin vanhempien kanssa. He olivat rannalla, kun aallot antoivat ensimerkkejään. Yksi historiamme suurimmista katastrofeista alkoi vaivihkaa. Turistit pitivät kaukaa lähestyvää vaahtopäistä aaltoa lähinnä mielenkiintoisena ilmiönä. Jalonen kertoo, että hän uskoi aallon olevan vain tavallista suurempi lainelautailuaalto.

- Jälkiviisaasti voi todeta, että kyllä siinä olisi ollut runsaasti aikaa reagoida. Meidän ensimmäinen reaktio kuitenkin oli, että siirretään pyyhkeitä kauemmas. Emme uskoneet aallon tulevan edes rantatöyräälle, Jalonen muistelee.

Khao Lakin edustalla oli ankkuroituna myös Thaimaan kuningasperheen huvialus. Suomalaisseurue katseli, kuinka alusta vartioineet poliisiveneet jäivät aallon harjalle. Jalosen mukaan siinä vaiheessa olisi pitänyt ymmärtää, ettei kysymyksessä ollut normaali aalto. Myöhemmin toinen vene löydettiin viidakon laidalta. Se oli iskeytynyt kuivalle maalle yli kilometrin päähän rannasta ja veneen vieressä oli neljä ruumista.

Paikalliset kehottivat pakenemaan rannalta

Jalosen ja Leppäsen seurue tarkkaili aallon etenemistä kymmenisen minuuttia. Paikalliset tajusivat vaanivan katastrofin, kun rantavedessä olleet kanootit jäivät kokonaan kuivalle maalle. Paikalliset ryhtyivät käskemään turisteja pois rannalta ja kehottivat pakenemaan sisämaahan päin. Siitä ei mennyt enää kauan, kun tappaja-aallot iskivät rantaan.

Jalonen pelastui isänsä kanssa kiipeämällä paikallisen miehen opastamana sähkömuuntajatorniin. Leppänen ja hänen anoppinsa puolestaan pakenivat kaksikerroksiseen hotelliin, joka jäi kuin ihmeen kaupalla pystyyn. Erästä toista hotellirakennusta lukuunottamatta kaikki läheiset talot hajosivat aallon kynsissä kuin korttitalot.

- Meitä oli siellä hotellirakennuksessa 10-15 ihmistä. Muutama lapsi saatiin vielä pelastettua sisälle, vaikka he olivat jo veden varassa. Heidän vanhempansa olivat kadonneet, Leppänen kertoo.

(MTV3)

(Uutisten erikoislähetys Aasian luonnonkatastrofista 01.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme