Mainos
Mainos

Suomalaissotilaat ehkä Somaliaan

Operaatioon ei puolustusministeriön kansainvälisen osaston päällikön mielestä kannata lähteä, jos se arvioidaan joukoille liian vaaralliseksi.

Vuoden vaihteessa päivystysvuoronsa aloittava suomalais-saksalais-hollantilainen taisteluosasto saatetaan lähettää Somalian kriisialueelle puolivuotisen päivystysvuoronsa aikana. Uutispäivä Demarissa puolustusministeriön kansainvälisen osaston päällikkö Olli-Pekka Jalonen sanoo, että pitää joukkojen lähettämistä Somaliaan mahdollisena, mutta ei todennäköisenä.

Jalosen mukaan tällä hetkellä EU:ssa ei ole näköpiirissä keskustelua, joka voisi johtaa taisteluosastojen käyttämiseen.

Etiopia hyökkäsi Somaliaan jouluaattona. Hyökkäyksessä käytettiin myös lentokoneita, jotka pommittivat useita kaupunkeja. Etiopian joukot tukevat Somalian hallituksen sotilaita, jotka taistelevat Somalian ismalisteja vastaan.

Jalonen huomauttaa, että taisteluosastojen nopeus riippuu ensisijaisesti EU:n päätöksenteon ripeydestä.

Riittävätkö rahkeet?

Puolustusministeriössä myönnetään, että EU:n taisteluosastot perustettiin juuri Somalian ja Etiopian kriisin kaltaisia tilanteita varten. Ajatuksena on, että EU voisi paremmin reagoida Afrikan kriiseissä, jotka voivat roihahtaa sodaksi muutamassa päivässä ja johtaa pakolaisvirtoihin ja humanitäärisiin katastrofeihin.

- Somaliassa on kyseessä kriisi, jossa tapahtui yllättävä käänne, kun Etiopian asevoimat tulivat mukaan, Jalonen toteaa.

Taisteluosastot eivät välttämättä riittäisi Somaliassa.

Operaatioon ei Jalosen mielestä kannata lähteä, jos se arvioidaan joukoille liian vaaralliseksi.

- Tässä on kyseessä varsin vaativa tilanne. On kysyttävä, riittävätkö taisteluosaston rahkeet tuollaisen kriisin yhteydessä, Jalonen toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme