Mainos
Mainos

Suomalaissotilaat joulupukkeina Kosovossa

Kriisejä voi hallita ja rauhaa rakentaa monin eri tavoin. Kosovossa pari suomalaissotilasta saa aina joulun alla mieluisan tehtävän, kun armeijan vetimet vaihdetaan punaiseen nuttuun ja hiippalakkiin.

Suomalaiset KFOR- sotilaat jakavat tänä vuonna yli seitsemänsataa joululahjaa kosovolaislapsille. Joulupukin vierailu kosovolaiskouluissa on osa sotilaiden ja siviilien yhteistoimintaa edistävää CIMIC-operaatiota.

- Suomalaiset kriisinhallintasotilaat ja rauhanturvaajat ovat perinteisesti tuoneet mukanaan myös suomalaista kulttuuria operaatioalueille. Täällä Kosovossa joulupukkiprojekti on ollut olemassa alusta saakka, kertoo komentaja everstiluutnantti Jukka Parvinen.

Ekaluokkalaisille tarkoitetut lahjat on hankittu paikan päältä. Punaisiin ja sinisiin käärittyjä paketteja on jaossa noin 750 kappaletta. Lahjavalinnat on tehty perinteiseen tyyliin.

- Pikkuautoja pojille ja tytöille nukkeja. Tietenkin vähän suklaata ja toffeeta siihen mukaan, kertoo luutnantti Sakari Hietanen.

Joulupukki vierailee pelkästään Pristinan kunnassa ainakin neljässä koulussa ja toimintaa jatketaan muilla Kosovon alueilla.

Joulutoiveena rauha

Alkukankeuden jälkeen lapsille selviää niin joulupukin ikä kuin kotimaakin. Lahjapaketit haetaan hyvässä järjestyksessä. Entä mitä joulupukki toivoisi lahjaksi Kosovolle?

- Kun on tuore valtio kysymyksessä ja itsenäistymisestä ei ole vielä vuottakaan aikaa, niin kyllä pukki toivoo tänne rauhaa, yhteiseloa ja ymmärrystä ihmisten kesken, partasuu pohdiskelee.

Kun lahjat on jaettu, pääsee rauhanturvaajakin hiljentymään jouluksi. Heille on järjestetty perinteinen joulukirkko ja jouluateria.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme