Mainos
Mainos

Suomalaissotilaat Tshadiin muutamassa viikossa

Suomesta lähtee alueelle noin 60 sotilasta. Operaatio on jo aiemmin hyväksytty kotimaassa, ja sotilaat on myös koulutettu.

Suomalaiset sotilaat pääsevät lähtemään muutamassa viikossa Euroopan unionin kriisinhallintaoperaatioon Tshadiin. EU saa myöhästyneen operaationsa käyntiin viimein helmikuussa.

Alun perin reilun 3000 EU-sotilaan piti suunnata Tshadiin jo marraskuussa, mutta lähtö viivästyi muun muassa helikoptereiden puutteen vuoksi.

Loput puutteet saatiin kurottua kiinni Brysselissä tänään pidetyssä kokouksessa. Suurimman vastuun operaatiosta kantaa Ranska, joka lupasi EU:lle viime hetkillä vielä lisämateriaalia. Myös muun muassa Puola, Italia ja Ruotsi osallistuvat merkittävästi.

Suomesta lähtee alueelle noin 60 sotilasta. Operaatio on jo aiemmin hyväksytty kotimaassa, ja sotilaat on myös koulutettu.

YK:n valtuuttaman operaation tarkoituksena on muun muassa suojata humanitaarista toimintaa Tshadissa. Maahan on viime vuosina virrannut satojatuhansia pakolaisia Sudanin Darfurista. Lisäksi Sudanin ja Tshadin raja-alue on epävakaa ja väkivaltainen.

Virallinen päätös operaatiosta tehdään 28. tammikuuta EU-ulkoministerien kokouksessa. Tämän jälkeen toiminta alueella on määrä käynnistää käytännössä heti. Täysi toimintavalmius saavutettaneen toukokuun aikana.

Operaatio on määräaikainen ja kestää vuoden.

Tshadiin lähdön viivästyminen on ollut erittäin kiusallista EU:lle, joka yrittää vahvistaa ulkopolitiikkaansa. Materiaalipula vaikeuttaa selvästi uskottavan sotilaallisen ulottuvuuden rakentamista.

Etenkin helposti saatavilla olevan kuljetuskaluston puute on diplomaattien mukaan vakava ongelma, joka tulee unionissa vastaan toistuvasti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme