Mainos
Mainos

Suomalaissotilaiden kylmänkestävyys tutkitaan

Pohjois-Suomessa on meneillään maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen tutkimus, jossa selvitetään sotilaiden kykyä kestää kylmyyttä.

Kylmänsieto koetuksella

Puolustusvoimien ja Oulun aluetyöterveyslaitoksen tutkimuksessa selvitetään kylmän vaikutus terveyteen, toimintakykyyn ja työskentelyyn eri laitteiden kanssa. Yksi tarkoitus on kehittää sotilaille lämmöneristävyydeltään sopiva vaatetus. Tuloksia voidaan käyttää laajemminkin kaikkien arktisisissa oloissa liikkuvien ja työskentelevien hyväksi.

Pohjoisessa muun muassa Rovajärvellä pidettävien harjoitusten yhteydessä sotilaiden kylmänsietoa seurataan erilaisilla antureilla ja mittareilla. Laajemman joukon selviytymistä kylmässä seurataan jatkuvin haastatteluin.

Vaatetusfysiologi Hannu Anttonen Oulun aluetyöterveyslaitokselta kertoo, että kylmänsieto riippuu muustakin kuin pakkaslukemista.
- Se voi laskea selvästi tuulen ja kosteuden myötä. On yksittäisen jääkärin taidoista ja johtajien taidoista kiinni, miten kulloinenkin lämmöneristys sopii lämpöä tuottavaan toimintaan ja tilanteeseen.

Uusi taistelijan vaatetus on tarkoitus saada käyttöön parin vuoden kuluttua. Siihen tulee liittymään muun muassa erityinen käsinejärjestelmä, jonka avulla laitteiden käsittely kylmässä helpottuu.

Vuonna 2007 päättyvä tutkimus on lajissaan laaja-alaisin maailmassa.
(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.12.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme