Mainos
Mainos

Suomalaisten enemmistö tyrmää EU-presidentin

Suomalaista 72 prosenttia vastustaa ajatusta Euroopan unionin presidentistä. Jos presidentti-instituutio kuitenkin tulee voimaan, vain 10 prosenttia antaisi presidentille todellista valtaa.

MTV3:n ja Euroopan parlamentin mielipidetutkimuksen mukaan kansa haluaa presidentille suppeat valtaoikeudet, jos hanke kuitenkin toteutuu.

EU:n tulevaisuutta linjannut konventti ihastui ajatukseen unionin presidentistä, valtionpäämiesten neuvoston johtajasta. Suuret jäsenmaat ajavat hanketta lokakuussa käynnistyvissä neuvotteluissa.

Suomen hallitus valmistautuu nöyrtymään ja hyväksymään EU-presidentin. Kansalaisia aihe puistattaa.

- Aivan väärin, ei koskaan, ei kiitos, meillä on oma presidentti ja se toimii hyvin mun mielestä, porvoolainen Sabina Eerola kertoo.

- No vähän pelottaa, että se on on sit Saksa ja Ranska, isot maat, jotka jyrää pienet, että en pidä kovin todennäköisenä, että se olisi Suomen edustaja, porvoolainen Virpi Järveläinen uskoo.

72 prosenttia suomalaisista vastustaa ajatusta pitkäaikaisesta EU-presidentistä. Joka viides kuitenkin kannattaa ajatusta. Osalla on mielessä ehdokas virkaan.

- En ole sitä vastaan, kunhan löytys sopiva henkilö. Paavo Lipposesta tykkään ihan, oululainen Kirsi Karttunen kertoo.

Jos EU joka tapauksessa saa presidentin, suomalaiset haluavat vain seremoniamestarin. Vain yksi kymmenestä sallisi presidentille todellista valtaa.

- Eiköhän se olisi samanlainen kuin presidentit yleensäkin eli keulakuvia eli ihan tyhjänpäiväsiä, oululainen Harri Kontiainen kertoo.

Tutkimuksen tehnyt Suomen Gallup haastatteli tuhatta suomalaista syyskuun alussa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme