Mainos
Mainos

Suomalaisten evakuointi Libanonista käynnistyi

Suomalaisia on kuljetettu yöllä kotimaahan sekä Kyproksen että Syyrian kautta. Monet ovat jo lähteneet Libanonista omin neuvoin. Maassa asuu vakituisesti noin sata suomalaista, mutta kriisin alkaessa Libanonissa oli lukuisia turisteja.

Suomalaisten evakuointi Libanonin kriisialueilta on alkanut. Kaikkiaan 18 suomalaista on siirretty illalla linja-autolla Beirutista rajan yli Syyrian puolelle Damaskokseen, josta suomalaiset pääsevät todennäköisesti vielä tänä yönä lentämään joko Kööpenhaminaan tai Osloon.

Ulkoasiainsihteeri Anssi Kullberg kertoo, että lisäksi viisi suomalaista seurasi bussisaattuetta omilla ajoneuvoillaan. Suomi vastaa operaatiossa myös islantilaisten evakuoinnista, koska maalla ei ole omia järjestelyitä. Linja-autossa oli kaikkiaan 33 ihmistä.

Kahteen linja-autoon olisi mahtunut ainakin 40 suomalaista, mutta osa jätti mahdollisuuden käyttämättä bussikuljetuksiin liittyvien riskien vuoksi.

Libanonissa kymmenkunta suomalaista oleskelee tällä hetkellä vaaralliseksi luokitelluilla alueilla. Kullbergin mukaan kukaan heistä ole kuitenkaan välittömässä hengenvaarassa. Myös linja-autosaattue pääsi etenemään häiriöttä.

Kullbergin mukaan Etelä-Libanonissa on yksi suomalais-libanonilainen perhe loukussa pienessä kylässä. Hänen mukaansa perheellä on kaikki muuten hyvin, mutta alueen tiet ovat poikki ja sieltä on vaikea päästä liikkumaan.

Neljä suomalaista on töissä sotilastarkkailijoina raja-alueilla. YK:n operaatioissa on myös mukana muutamia suomalaisia siviilejä.

Osa laivalla Kyprokseen

Kullberg kertoo, että yhteensä 20 suomalaiselle pyritään järjestämään laivakuljetus Kyproksen Limassoliin. Laivakuljetusten pitäisi olla busseja turvallisempia, koska Israel on luvannut laivoille häiriöttömän kulun.

Yöllä lähtevälle ranskalaiselle laivalle mahtuu kahdeksan suomalaista. Kullberg kertoo, että kaksi suomalaisperhettä on jo päässyt laivaan. Laivakuljetuksia pyritään järjestämään myös keskiviikkona ja perjantaina, jolloin tilaa olisi molemmissa kuljetuksissa kuudelle suomalaiselle.

Ranskalaisten organisoimaan laivakuljetukseen mahtuu tuhansia ihmisiä, mutta muiden EU-maiden kansalaisille on myönnetty paikkoja suhteessa Libanonissa olevien kansalaisten määrään.

Kaikille halukkaille suomalaisille pyritään järjestämään mahdollisuus poistua maasta. Monet ovat jo lähteneet Libanonista omin neuvoin. Maassa asuu vakituisesti noin sata suomalaista, ja kriisin alkaessa Libanonissa oli noin 40 turistia.

Britannia ja USA evakuoivat tuhansia

Kyprokselle odotetaan kaikkiaan 6000 evakuoitua tällä viikolla. Larnakan satamaan ehti eilisiltana italialaisalus, jolla oli 300 Libanonista lähtenyttä ihmistä. Illalla Beirutista lähti kohti Kyprosta 1200 EU:n kansalaista kuljettava alus, jonka Ranskan hallitus on vuokrannut useampaa merimatkaa varten.

Libanonissa oli kriisin puhjetessa Ranskan suurlähetystön mukaan osapuilleen 20 000 ranskalaista, joista kolme neljännestä asuu maassa vakituisesti.

Britannia valmistelee suurinta evakuointioperaatiota sitten toisen maailmansodan. Sitä varten Libanonin aluevesien tuntumaan on saapunut maan sota-aluksia. Joitakin kymmeniä ihmisiä, kuten lapsiperheitä ja sairaita, on kuljetettu Kyprokseen helikopterilla.

Britannian ulkoministeriö arvioi, että Libanonissa oleskelee tällä hetkellä 12 000 brittiä.

Yhdysvallat on vuokrannut 750 matkustajan aluksen, joka on matkalla kohti Beirutia. Sekin aikoo käyttää sota-aluksiaan evakuointiin. Libanonissa on arviolta 25 000 amerikkalaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme