Mainos
Mainos

Suomalaisten itsetunto kohdallaan

Suomalaisten minäkäsitys on muuttunut selvästi entistä myönteisemmäksi viime vuosikymmenellä. Tuoreen tutkimuksen mukaan meikäläisten heikko itsetunto alkaakin siten olla pelkkä myytti.

Nuoret ja vanhat puolestaan elävät nykyään eri arvomaailmoissa, kun vielä viime vuosikymmenen alussa eri ikäluokkien ja sosiaaliryhmien arvot olivat hyvin samanlaisia. Lähimpänä suomalaisten sydämiä ovat edelleen toisten huomioonottamiseen liittyvät arvot. Suuntaus on kuitenkin kohti yleisen solidaarisuuden vähenemistä. Omasta ja lähiomaisten hyvinvoinnista huolehditaan aiempaa enemmän.

Suomalaisten arvomaailmaa ja minäkuvaa sekä niiden muutosta tarkastellaan Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian laitoksen seurantatutkimuksessa, jossa tutkimuskohteena ovat Pyhtään kunnan asukkaat Kymen läänissä.

Pyhtää on arvoiltaan, elinkeinorakenteeltaan ja muilta rakennetekijöiltään niin lähellä suomalaisia keskiarvoja, että tulokset voidaan yleistää kaikkiin suomalaisiin. Seurantatutkimus kattaa ajanjakson 1975-1993.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme