Mainos
Mainos

Suomalaisten kiinni ottamien merirosvoepäiltyjen kohtalo avoin

Miinalaiva Pohjanmaan päällikkö Mika Raunu kertoo merirosvoiksi epäiltyjen miehien olevan yhä suomalaislaivalla.

Suomen merivoimien Pohjanmaa-laiva pysäytti tänään ensimmäistä kertaa merirosvoiksi epäillyn joukon Arabianmerellä. Miinalaivan henkilökunta suorittaa nyt alustavaa kuulemista merirosvoalukselta kiinniotetulle 18 miehelle.

Raunu kertoo että osa kiinniotetuista saattaa päästä vapaaksi.

– On koko operaation komentajan tehtävä päättä miesten lopullisesta kohtalosta.

– On mahdollista että miehiä myös vapautetaan, jos ei ole riittävää näyttöä rikoksesta, sanoo Raunu puhelimessa MTV3:n Uutisille.

Epäillyt merirosvot havaittiin noin 500 kilometrin päässä kaakkoon Omanin Salalahista. Raunu kertoo Pohjanmaan miehistön saaneen ennakkovihiä alueella liikkuvasta merirosvoaluksesta.

– Meillä oli ennakkotieto, että alueella voi toimia merirosvoja. Edellisenä vuorokautena oli tehty hyökkäys singporelaista kauppa-alusta kohtaan lähellä meidän sijaintimme.

Lastia yli laidan

Epäillyt yrittivät ensin paeta Pohjanmaata, ja suomalaiset näkivät heidän heittävän laivastaan tavaraa mereen.

– En kommentoi mitä he heittivät, mutta tyypillisesti näissä tilanteissa merirosvot pyrkivät pääsemään eroon todistusaineistosta, jolla heidät voidaan yhdistää merirosvouteen.

Pohjanmaa ampui tykillä varoituslaukauksen, kun alus yritti paeta.

- Alus ei totellut pysähtymiskäskyjä, joten ammuimme EU:n voimankäytönsäädösten mukaan varoitustulta aluksen eteen, sanoo Raunu.

Pohjanmaa suuntaa vappuna kotiin

Laivalta on löydetty "merirosvouteen käytettävää materiaalia", joka on Raunun mukaan tyypillisesti aseita.

- Aseiden lisäksi tällainen materiaali sisältää yleensä ampumatarvikkeita. Olennainen kysymys on myös se, mitä laivalla ei ole, eli kalastusvälineet puuttuvat kokonaan.

Raunu kertoo miinalaiva Pohjanmaan lähtevän paluumatkalle Suomeen vappuna.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme