Mainos

Suomalaisten kunto heikkenee hälyttävästi

EVA:n raportti kannustaa yrityksiä kiinnittämään enemmän huomiota työntekijöidensä kuntoon. Raportti osoittaa myös lasten ylipaino-ongelmien lisääntyneen.

Suomalaisten kunto heikkenee hälyttävää vauhtia, kertoo Elinkeinoelämän Valtuuskunnan EVAn tuore raportti.

- Me olemme huonommassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin, EVAn puheenjohtaja Jorma Ollila kiteytti raportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Miehet kuntoon -raportin kirjoittaneen Petteri Laineen mukaan kunnon heikkeneminen on nopeinta miehillä, mutta myös naisten ja lasten tilanne on huolestuttava. Lasten ylipaino-ongelma on kirinyt viime vuosina muun Euroopan tasolle.

- Vuonna 1977 ylipainoisia 12-vuotiaista pojista oli kahdeksan prosenttia. Kaksi vuotta sitten luku oli noussut 27 prosenttiin. Tyttöjen paino on noussut hieman maltillisemmin, Ollila kuvaili.

Ollila ihmetteli sitä, että yläasteilla opetetaan liikuntaa vähiten koko Euroopassa. Tilanne ei ole paljon parempi lukiossakaan, sillä siellä on kaksi pakollista liikunnan kurssia. Ne voi suorittaa peräkkäin, jonka jälkeen koulussa voi istuskella ilman liikuntaa 2,5 vuotta.

Raportin julkistamistilaisuudessa moni puheenvuoron käyttäjä halusi kerhot takaisi ja erityisesti liikuntaa lisää koulupäivien yhteyteen. Näin lasten rahtaaminen eri harrastuksiin vähenisi ja illat rauhoittuisivat. Tämä edellyttäisi koulujen, järjestöjen ja kaupungin yhteistyötä.

- Lapsena joko opitaan liikunnallinen elämäntapa tai sitten ei. Lapset pitäisi innostaa ulos ja leikkimään, Laine sanoi. Suuri vastuu tässä on vanhemmilla.

Hissin voisi unohtaa

Entinen huippu-uimareiden valmentaja Laine ihmettelee, miten suomalaiset jaksavat olla työelämässä aiempaa pitempään, jos kunto on huono. Pienillä asioilla voisi vaikuttaa omaan jaksamiseensa, kuten kävelemällä työmatkan tai osan siitä, jättämällä hissikyydit väliin ja auton joskus kotiin.

- Yhteiskunnassa fyysisen ponnistelun tarve on vähentynyt. Teemme paljon töitä helpon elämän eteen, Laine sanoo.

Raportti ehdottaa muun muassa, että fyysinen kunto ja työssä jaksaminen otettaisiin vahvemmaksi osaksi yritysten henkilöstöpolitiikkaa. Avuksi tarvitaan sekä työterveyshuoltoa että liikunnan ammattilaista, joka olisi mukana varmistamassa liikuntaharrastuksen jatkumisen.

- Yrityksen johdon sitoutuminen tosissaan on olennaista, Laine kuvaili.

Laine kehuu puolustusvoimien työhyvinvointiohjelmaa, joka on kattava ja liikunta on siinä keskeisenä. Puolustusvoimissa huomattiin pian, että työ kannattaa, sillä hyväkuntoiset työntekijät sairastavat muita vähemmän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot