Mainos
Mainos

Suomalaisten luusto haurastuu

Suomalaisten luustoterveys on asiantuntijoiden mukaan heikentymässä. Tämä näkyy muun muassa armeijan kutsunnoissa, joissa nuorilla miehillä tulee esiin osteoporoosin esiastetta osteopeniaa.

– Ollaan hyvin lähellä tilannetta, jossa osteoporoosia voidaan luonnehtia kansantaudiksi, toteaa UKK-instituutin tutkimusjohtaja Harri Sievänen.

Heikentynyt luun tiheys ei ole harmiton vaiva, sillä se on osasyynä jopa 40 000 luunmurtumaan vuosittain. Tutkimusten mukaan vain 14 prosentilla rannemurtumapotilaista oli normaali luun tiheys. Osa murtumista, esimerkiksi tuhannet lonkkamurtumat, ovat niin vakavia, että potilas voi kuolla.

Luuston kuntoa voi kohentaa vanhanakin

Vaikka ihmiskehon luupankki on valmis kasvuiän jälkeen, voi jokainen ylläpitää luustokuntoa vielä aikuisenakin.

– Kasvuiän jälkeen voi vielä vahvistaa luustoa oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla. D-vitamiinin ja kalsiumin saannista täytyy pitää huolta, luettelee Sievänen.

Luustoaan voi suojata tasapainoharjoituksilla ja lihaskuntoa ylläpitämällä kaiken ikää.

Jos taas suomalaisia ei saada liikkumaan nykyistä enemmän, saattaa luustoterveyden tilanne räjähtää muutaman vuosikymmenen kulutta käsiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme