Mainos
Mainos

Suomalaisten tupakoinnissa tapahtunut radikaali muutos

Tupakointi on muuttumassa henkilökohtaisemmaksi ja yksityisemmäksi asiaksi, ja siihen liittyvän sosiaalisen kanssakäymisen merkitys on pienenemässä.

Asia käy ilmi sosiaalipsykologi, valtiotieteiden tohtori Martti Puohiniemen Suomen ASH ry:lle tekemästä trendianalyysistä, jossa selvitettiin, miten suhtautuminen tupakointiin on muuttunut vuosina 2002-2010.

Tupakkalain kehitys on lisännyt ihmisten tietoisuutta savuttomuuden myönteisyydestä ja suurin muutos on tapahtunut päivittäin tupakoivien joukossa.

– Tupakoinnista on tullut suuren yleisön keskuudessa ei-toivottu ilmiö ja sen suhteen lähestytään Savuton Suomi –tavoitetta. Sekä lähipiirin ja erilaisten yhteiskunnallisten auktoriteettien antama esimerkki koetaan tehokkaimmaksi tavaksi vaikuttaa nuorten tupakointiin tai aloitusaikeisiin, Puohiniemi toteaa tiedotteessa.

Puohiniemen mukaan tupakkamainonnan päättymisellä on ollut ilmeisen tärkeä vaikutus siihen, että tupakoinnin yhteys perusarvoihin on muuttunut.

Suomalaisten suhtautumisessa tupakointiin tapahtui radikaali muutos tutkimusjakson aikana. Yleisten tupakointikieltojen kannatus on noussut selvästi ja erityisesti ravintolatupakointia koskevien lakimuutosten jälkeen tyytyväisyys lainsäädäntöön on lisääntynyt ajan myötä.

– Vahvin syy suhtautua savuttomuuteen kielteisesti oli yksilön oikeuksiin puuttuminen. Muut syyt puoltaa tupakointia (muun muassa ravintolan tunnelma katoaa, työntekijöiden oma tupakointi, nuuskan käytön lisääntyminen) ovat menettämässä kannatustaan ja lienevät siksi enemmänkin tekosyitä.

Savuttomuuden konkreettiset seuraukset puolestaan koetaan voimakkaan myönteisinä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot