Mainos
Mainos

Suomalaisten turvallisuudentunne lisääntynyt

Esimerkiksi omalla asuinalueella liikkuminen viikonloppuiltaisin koetaan nyt turvallisemmaksi kuin kolme vuotta sitten.

Suomalaiset kokevat turvallisuutensa parantuneen. Kansallisen turvallisuuskyselyn tänään julkistetut tulokset osoittavat, että pelko rikoksen kohteeksi joutumisesta on vähentynyt.

Pelon vähentyminen näyttäisi olevan yhteydessä rikostilastoihin, sillä turvallisuuskyselyn mukaan kansalaiset joutuvat nyt rikoksen uhriksi harvemmin kuin kolme vuotta sitten.

Kansallinen turvallisuuskysely järjestettiin keväällä laajana postikyselynä. Kysely tehtiin nyt toisen kerran, ensimmäinen tutkimus oli vuonna 2003.

Asuinalueella liikkuminen koetaan turvallisemmaksi

Turvallisuuskyselyn mukaan yhä useampi suomalainen kokee olonsa turvalliseksi liikkuessaan asuinalueellaan tai asuinkuntansa keskustassa yksin viikonloppuiltaisin.

Vastaajista 86 prosenttia koki olonsa turvalliseksi asuinalueellaan ja 68 prosenttia asuinkuntansa keskustassa viikonloppuiltaisin yksin liikkuessaan. Vuonna 2003 vastaavat luvut ovat olleet 83 ja 66 prosenttia.

Miten kysely tehtiin?

Lisäksi yhä harvempi vastaaja piti rikollisuutta vakavana ongelmana omalla asuinalueellaan. Nyt joka viides ja vuonna 2003 joka neljäs vastaaja katsoi rikollisuuden vakavaksi ongelmaksi omalla asuinalueellaan.

Naisten turvattomuus selvästi yleisempää

Turvallisuuden tunteeseen selkeästi vaikuttavia tekijöitä ovat ikä ja sukupuoli.

Naiset kokevat turvattomuutta kaksi kertaa miehiä enemmän asuinalueella tai keskustassa viikonloppuisin yksin liikkuessaan.

Vastaavasti nuoremmat vastaajat kokivat olonsa turvallisemmaksi kuin vanhemmat vastaajat. Yli 50-vuotiaat miehet ja naiset kokivat nuorempia vastaajia enemmän turvattomuutta.

Yleisten paikkojen turvallisuus ei ole kuitenkaan parantunut. Turvattomuutta lisää selvästi alkoholin juominen julkisella paikalla, yleisten paikkojen epäsiisteys ja ilkivalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme