Mainos
Mainos

Suomalaisten työajat EU:n keskitasoa

Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan Suomessa tehdään ylitöitä Euroopan keskitasoa enemmän.

Suomalaisten viikkotyöaika on Tilastokeskuksen selvityksen mukaan EU:n keskitasoa. Erona muihin on muun muassa se, että ylitöitä tehdään Suomessa Euroopan keskitasoa enemmän.

Suomalaisten työajat ovat lyhyempiä kuin 1990-luvun lopulla, mikä johtuu muun muassa osa-aikatyön yleistymisestä. Viime vuosien muutokset ovat kuitenkin olleet pieniä. Muissa EU-maissa osa-aikatyötä tehdään enemmän.

Viikkotyöajat vaihtelevat toimialoittain ja ammattiaseman mukaan useitakin tunteja. Normaalityöajat ovat pisimpiä kuljetuksessa, rakentamisessa ja teollisuudessa, joissa töitä tehdään noin 40 tuntia viikossa. Muun muassa tietoliikenteessä ja koulutuksessa viikkotyöaika on noin 34 tuntia.

Hallitusneuvos Esa Lonka työministeriöstä sanoo kuitenkin, että työaikojen vertailu eri EU-maiden kesken on hankalaa

- Viikkotyöaikaa koskevat selvitykset ovat sikäli hankalia, että niihin tulee kansallisesta tilanteesta johtuvia poikkeamia. Jos verrataan esimerkiksi samoja viikkoja eri maissa niin lomajärjestelyt ja esimerkiksi pyhien määrä on erilainen.

Tutkimus tehtiin työmarkkinajärjestöjen toimeksiannosta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 20.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme